Svet

Kuleba: Ne želimo sukob sa Poljskom

Šef ukrajinske diplomatije tvrdi da je Kijev otvoren za razgovor sa poljskom stranom i da veoma poštuje i ceni podršku Varšave, uprkos nedavnim nesuglasicama
Kuleba: Ne želimo sukob sa Poljskom© Tanjug/Brendan Smialowski/Pool Photo via AP

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba kaže da Kijev nije raspoložen za sukob sa Poljskom i da je spreman za razgovor, prenose "RIA Novosti".

Ranije je poljski predsednik Andžej Duda rekao da se Ukrajina ponaša kao davljenik koji se hvata za sve kako ne bi utonuo i da tako može da udavi i one koji pokušavaju da mu pomognu. Ukrajinski predsednik je odgovorio i rekao da "neki prijatelji" Kijeva u Evropi glume solidarnost i da igrajući se žitom pripremaju teren za Moskvu. Zbog ovakvih izjava, poljsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je ukrajinskog ambasadora na raport.

Međutim Kuleba navodi da Kijev ne želi Varšavu među svojim neprijateljima.

"Nismo raspoloženi za konflikt. Otvoreni smo za razgovor sa poljskom stranom, veoma je poštujemo, beskrajno cenimo i zahvalni smo na podršci poljskog naroda", tvrdi Kuleba.

Poljsko-ukrajinski odnosi znatno su se zakomplikovali zbog embarga na ukrajinsko žito. Ukrajine je najavila da će u narednim danima uvesti embargo na neke poljske poljoprivredne proizvode kao odgovor na produženje jednostrane zabrane uvoza ukrajinskog žita. Poljska je kao odgovor na ovo obećala da će proširiti poljsku listu proizvoda zabranjenih za uvoz iz Ukrajine.

Evropska komisija je 15. septembra odlučila da ne produžava ograničenja na uvoz četiri vrste ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u nekoliko pograničnih zemalja EU, ali je Kijev obavezala da uvede mere kontrole izvoza.

Nakon toga, vlasti Slovačke, Mađarske i Poljske saopštile su da jednostrano produžavaju zabranu. Konkretno, Mađarska je proširila zabranu - 24 proizvoda je uvrstila na listu zabranjenog uvoza. Pored žitarica, na listi su bile razne vrste mesa, živina, jaja, med, povrće i vino. S tim u vezi, Ukrajina je podnela žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Kao odgovor, tri zemlje EU su najavile da će bojkotovati sastanke platforme za koordinaciju o ukrajinskom žitu.

image