Svet

Da li će kukuruz doći glave Ukrajini: Koliko će neposlušni Evropljani koštati Kijev?

Samo za izvoz kukuruza u Poljsku, Mađarsku i Slovačku Ukrajina je krajem prošle godine u proseku dobijala oko 100 miliona dolara svakog meseca
Da li će kukuruz doći glave Ukrajini: Koliko će neposlušni Evropljani koštati Kijev?www.globallookpress.com © AP Photo/Kyle Green

Embargo Mađarske, Poljske i Slovačke na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine mogao bi koštati tu zemlju oko 230 miliona dolara na mesečnom nivou, javljaju danas "RIA Novosti", pozivajući se na statističke podatke pomenutih zemalja. 

Kako se dalje navodi, najveću štetu Kijevu bi nanela Varšava. Primera radi, samo za period od septembra do decembra prošle godine Poljska je od Ukrajine uvozila poljoprivrednu robu u vrednosti od u proseku 112 miliona dolara mesečno. 

Mađarska je, kako podseća ruska agencija, zabranila uvoz iz Ukrajine 24 proizvoda, te bi politika predsednika Orbana mogla koštati Kijev 89 miliona dolara svakog meseca. Procenjuje se da je to bila prosečna vrednost robe koju je Budimpešta kupovala od Ukrajine na mesečnom nivou pred kraj prošle godine. 

Slovačka je, pak, zabranila uvoz svega nekoliko proizvoda iz Ukrajine, među kojima su pšenica, kukuruz, uljana repica i suncokret, a tokom poslednja četiri meseca prošle godine srednja vrednost ovih namirnica koja je u Slovačku uvezena iz Ukrajine iznosila je oko 26,4 miliona dolara mesečno. 

"RIA Novosti" takođe dodaju da bi za Ukrajinu najveći problem mogao da predstavlja embargo na uvoz kukuruza, jer su pomenute tri zemlje krajem prošle godine samo za kukuruz Kijevu davale oko 100 miliona dolara svakog meseca.

Drugi "najvredniji" proizvod bi bio uljana repica, a zatim tek dolaze seme suncokreta, pšenica i tako dalje. 

Podsetimo, Poljska, Slovačka i Mađarska odlučile su da zaštite svoje interese i, uprkos pritiscima, produže zabranu uvoza određenih proizvoda iz Kijeva. Aktuelnim vlastima u Ukrajini to se nije mnogo dopalo, te su usledile oštre izjave, a posebno na račun Poljske. U međuvremenu, Kijev je čak podneo i tužbu protiv ove tri zemlje u Svetsku trgovinsku organizaciju.

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki nakon toga je poručio predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom da više nikada ne vređa Poljake kao što je to učinio nedavno tokom svog govora u Ujedinjenim nacijama, jer je odbrana "dobrog poljskog imena najvažniji zadatak poljske vlade". Poljska delegacija takođe je poslednjih dana odbila susret sa ukrajinskom u okviru Generalne skupštine UN-a, objasnivši to nedostatkom vremena. 

Mađarska je poručila da će biti spremna da se sudi sa Kijevom, ako bude trebalo, oko situacije sa žitaricama, ali da Kijev izvozom ovih proizvoda na tržište centralne Evrope može da to isto tržište uništi.  

image
VV inauguration
banner