Svet

Zaharova: Bugarska vojna pomoć Ukrajini je neprijateljski čin prema Rusiji

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova ukazala da bugarski zvaničnici treba da budu svesni činjenice o ilegalnoj trgovini oružjem
Zaharova: Bugarska vojna pomoć Ukrajini je neprijateljski čin prema Rusijiwww.globallookpress.com © MFA Russia

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova okarakterisala je odluku Bugarske da pruži vojnu pomoć Ukrajini kao neprijateljski napad na Rusiju. Kako je izjavila to će dovesti do dalje degradacije odnosa između Ruske Federacije i Bugarske.

"Odluku Narodne skupštine Bugarske da Ukrajini pruži vojnu i vojno-tehničku podršku smatramo još jednim neprijateljskim napadom na našu zemlju, koji će dovesti do dalje degradacije bilateralnih odnosa koji su već u žalosnom stanju", rekla je Zaharova tokom brifinga.

Ranije je bugarski parlament, kako su preneli lokalni mediji, odobrio isporuku oružja Ukrajini.

Zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova je okrivila Bugarsku za "odugovlačenje i eskalaciju sukoba u Ukrajini", kao i za "podrivanje bezbednosti u Evropi".

"Uvereni smo da su bugarski zvaničnici svesni činjenice o ilegalnoj trgovini oružjem, uključujući i ono koje dolazi iz inostranstva na teritorije koje kontroliše Ukrajina, i da ne mogu da ne budu svesni pretnje njegovog pada u ruke terorističkih grupa i bandi na brojnim žarištima širom sveta", rekla je Zaharova.

Nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin 24. februara najavio početak specijalne vojne operacije u Ukrajini, Zapad je povećao snabdevanje Ukrajine naoružanjem i vojnom opremom vrednim milijarde dolara. S tim u vezi, Rusija je poslala notu zemljama NATO-a.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da se zemlje NATO-a "graju vatrom" jer isporučuju oružje Ukrajini. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je primetio da slanje oružja u Ukrajinu sa Zapada ne može da doprinose mogućim rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat.

image