Svet

Šta će duže potrajati — sukob u Ukrajini ili strpljenje Zapada?

"Euforija koja se mogla osetiti kada sam pre godinu dana posetio Kijev, baš kada su Ukrajinci naterali Rusiju da se povuče iz Harkova, uveliko je izbledela", piše kolumnista "Blumberga" Nil Ferguson
Šta će duže potrajati — sukob u Ukrajini ili strpljenje Zapada?www.globallookpress.com © Staff Sgt. Oscar Gollaz/Keystone Press Agency

Čini se da će strpljenje Zapada isteći pre nego što se sukob u Ukrajini završi, smatra ekonomski istoričar Nil Ferguson, i dodaje da podrška SAD Kijevu jenjava, a građani Evrope gube veru u ukrajinsku pobedu.

Povrh toga, menja se i atmosfera u Ukrajini, navodi Ferguson u autorskom tekstu za "Blumberg".

"Euforija koja se mogla osetiti kada sam pre godinu dana posetio Kijev, baš kada su Ukrajinci naterali Rusiju da se povuče iz Harkova, uveliko je izbledela, ustupajući mesto očiglednoj iscrpljenosti. Vojnici koji se vraćaju sa prvih linija su iscrpljeni i to ne kriju. Od kontraofanzive ovog leta se očekivalo više nego što su mogli da postignu", piše on.

Kako smatra autor, glavni problem za Kijev predstavlja to što relativno slabe trupe bez vazdušne nadmoći nasrću na dobro utvrđene ruske položaje. Dok je Zapad vagao koje oružje da pošalje Ukrajini, Rusi su to vreme iskoristili za kopanje rovova i postavljanje mina, ističe Ferguson.

Iako je, kako navodi, "Ukrajina postala eksperimentalna laboratorija za rat budućnosti", nijedna tehnologija ne može u potpunosti da nadoknadi nedostatak iskustva samih trupa.

Ferguson, pozivajući se na jednog ukrajinskog komandanta, navodi da su se uloge u "kontraofanzivi" promenile i da su se poslednjih dana upravo Ukrajinci branili od ruskih napada u oblasti Bahmuta, dok je zamenik ukrajinskog ministra odbrane rekao da ruske snage nastoje da povrate deo teritorije koje su napustili prošle jeseni.

Sukob iscrpljivanja, ističe autor, ne ide u prilog manjoj od dve sukobljene strane, dodavši da je teško zamisliti koliko je još ofanzivnih akcija Ukrajina u stanju da sprovede u narednoj godini.

Stav međunarodne zajednice sve više podeljen

Stav međunarodne zajednice po pitanju ukrajinskog sukoba još će se više podeliti u narednoj godini, smatra autor.

Sponzori Kijeva postaće više podeljeni po pitanju dalje podrške, smatra autor.

Mnoge zemlje takozvanog Globalnog juga imaju rezerve prema podršci Ukrajini, što objašnjava nedostatak oštre osude Rusije u nedavnoj deklaraciji G20. Kako smatra Ferguson, ove zemlje ne smatraju poređenja između ruskog delovanja u Ukrajini i pređašnjih kolonizatora uverljivim, a imaju i razloga da ne osuđuju Rusiju i Kinu.

image