Svet

Iranski dronovi, evropski delovi: Kijev bi da napadne fabrike u Rusiji, Iranu i Siriji

Navodno su 52 električne komponente koje su proizvele zapadne kompanije pronađene u dronu "šehid-131", a 57 u modelu "šehid-136", piše "Gardijan"
Iranski dronovi, evropski delovi: Kijev bi da napadne fabrike u Rusiji, Iranu i Sirijiwww.globallookpress.com © © Aleksandr Gusev

Različite komponente evropskih proizvođača ugrađivane su u iranske dronove koje Rusija koristi u napadima na Ukrajinu, navodi se u strogo poverljivom dokumentu koji je Kijev poslao svojim zapadnim saveznicima tražeći isporuke raketa dugog dometa za napade na proizvodne lokacije u Rusiji, Iranu i Siriji.

Dokument na 47 stranica ukrajinska vlada navodno je u avgustu dostavila vladama G7. Prema izveštaju do kojeg je došao "Gardijan", u njemu se navodi da su 52 električne komponente koje su proizvele zapadne kompanije pronađene u dronu "šehid-131", a 57 komponenti u modelu "šehid-136", koji ima domet leta od 2.000 kilometara i brzinu od 180 kilometara na sat.

Pet evropskih kompanija, uključujući poljsku podružnicu jedne britanske multinacionalne kompanije, imenovane su kao originalni proizvođači identifikovanih komponenti, piše britanski list.

"Među proizvođačima su kompanije sa sedištem u zemljama koalicije koja je Rusiji uvela sankcije: SAD, Švajcarska, Holandija, Nemačka, Kanada, Japan i Poljska", navodi se u dokumentu.

Dodaje se i da je Iran diversifikovao proizvodnju korišćenjem fabrike u Siriji, a proizvodnja dronova se navodno premešta u Rusiju. Zbog toga Kijev predlaže zapadnim saveznicima da bi trebalo bombardovati fabrike u Iranu, Siriji i Rusiji, uz isticanje da bi napad mogle da izvrše ukrajinske snage ako bi im saveznici poslali naoružanje neophodno za to. 

Britanski list navodi i da se u dokumentu ne sugeriše da su zapadne kompanije, čije su komponente pronađene u iranskim dronovima, uradile bilo šta pogrešno.

Kompanije čije su komponente, prema navodima Kijeva, pronađene u iranskim dronovima, a sa kojima je razgovarao "Gardijan" navele su da ne prodaju svoje komponente ni Rusiji, ni Iranu i dodale da će istražiti kako su delovi koje proizvode završili u dronovima.

image