Svet

Tata, pomagaj: Kako je Hanter Bajden od oca tražio pare za izdržavanje dece

Sin američkog predsednika bio je toliko švorc da nije imao novca za osnovne potrepštine
Tata, pomagaj: Kako je Hanter Bajden od oca tražio pare za izdržavanje dece© Tanjug/AP Photo/Julio Cortez, File

Problematični sin američkog predsednika Džozefa Bajdena, Hanter, 2018. godine je bio toliko bez novca da je morao da od tate traži džeparac kako bi izdržavao svoju decu. Samo što, izgleda, mama nije dala.

Poruke otkrivene u dokumentima uzbunjivača američke Službe za unutrašnje prihode, koje prenosi "Njujork post", pokazuju da se Hanter 2018. godine žalio stricu Džejmsu Bajdenu da je potpuno ostao bez novca i da mu je potrebna očeva finansijska pomoć.

Bajden mlađi je u prepisci sa stricem naveo da su milioni dolara koje je stekao preko svojih biznisa u inostranstvu "svi nestali", i da više ne može da priušti da plati školarinu za svoje tri ćerke, pa čak ni osnovne životne troškove.

"Mogu da radim kada sam u Njujorku ceo dan, svaki dan u naredna tri meseca. Ali ne mogu da bez tate plaćam alimentaciju, školarine ili hranu i benzin. Zaista je sve nestalo. Siguran sam da mogu da nadoknadim to za 15-20 dana, ali tata mi je u suštini jasno stavio do znanja da neće plaćati alimentaciju pošto je mama jasno rekla da to neće činiti", napisao je Hanter Bajden.

Džejms Bajden je rekao Hanteru da misli da će novi dogovor biti dovoljan samo uz još malo "pomoći" sadašnjeg predsednika.

"Ovo može da funkcioniše, potrebna vam je sigurna luka. Mogu da radim nasamo sa tvojim ocem! Kao i obično, treba nam samo nekoliko meseci njegove pomoći. Hajde da pričamo o tome", rekao je Džejms Bajden.

Ova prepiska deo je niza dokumenata koji je objavio Komitet za sredstva Kongresa, u kojima se 53-godišnji Hanter prikazuje kao umešan u razne šeme trgovine uticajem za vreme dok je sklapao poslovne dogovore sa subjektima iz inostranstva.

Prepiska, kako navodi "Njujork post", takođe baca dodatno svetlo na finansijske peripetije porodice Bajden, koje su poslužile i za istragu o opozivu koju su pokrenuli republikanci u Predstavničkom domu.

image