Svet

Republikanci pokrenuli prvi pretres u istrazi o opozivu Bajdena

Republikanci, koji sada imaju tesnu većinu u Predstavničkom domu, optužuju Bajdena da je, dok je bio potpredsednik SAD od 2009. do 2017. godine, profitirao u poslovnim poduhvatima svog sina Hantera
Republikanci pokrenuli prvi pretres u istrazi o opozivu BajdenaGetty © Justin Sullivan / Staff

Predstavnički dom američkog Kongresa predvođen republikancima održao je prvo saslušanje u istrazi o opozivu demokratskog predsednika Džozefa Bajdena, zbog poslovanja njegovog sina Hantera u stranim zemljama.

Bajdenovom sinu se stavlja na teret trgovina uticajem u vreme kad mu je otac bio potpredsednik Sjedinjenih Država, a Džozefu Bajdenu da nije govorio istinu da ne zna za poslove sina, i da mu u tome nije pomagao.

"Amerikanci zahtevaju odgovornost za kulturu korupcije", poručio je predsedavajući Odbora za nadzor vlade Džejms Komer.

Demokrate poručuju da nema dokaza da je Bajden primao novac iz inostranstva, dok je bio potpredsednik. Bela kuća je negirala optužbe i odbacila ih kao politički motivisane.

Republikanci navode da su Bajden i njegova porodica lično profitirali od politike koju je vodio kao potpredsednik tokom administracije bivšeg predsednika Baraka Obame između 2009. i 2017. godine.

U odvojenoj tački, oni takođe navode da se Sekretarijat za pravosuđe mešao u poresku istragu Hantera Bajdena, prenosi Tanjug pisanje AP-a.

Demokrate su nastojale da predstave republikanske najave o opozivu kao nastojanje da se odvrati pažnja javnosti od četiri optužnice i suđenja sa kojima se suočava Donald Tramp.

Rojters ocenjuje da pokušaj impičmenta Bajdena verovatno neće uspeti. Čak i ako Predstavnički dom, koji je pod kontrolom republikanaca, glasa za opoziv Bajdena, predlog bi gotovo sigurno propao u Senatu, koji je pod kontrolom demokrata.

Tramp je jedini predsednik SAD protiv koga je pokretan impičment dva puta, 2019. i 2020. godine, ali je oslobođen optužbi nakon suđenja u Senatu.

image