Svet

Zaboravili Vijetnam? RFK Mlađi upozorava protiv slanja američkih vojnih savetnika u Ukrajinu

Slanje vojnih savetnika biće sledeći korak eskalacije sukoba, upozorava predsednički kandidat
Zaboravili Vijetnam? RFK Mlađi upozorava protiv slanja američkih vojnih savetnika u UkrajinuGetty © Terry Fincher / Stringer

Predsednički kandidat demokrata Robert F. Kenedi Mlađi upozorio je da je "sledeći korak eskalacije ukrajinskog rata" slanje vojnih savetnika Sjedinjenih Država na teren.

"Establišmentov list 'Forin afers' signalizira sledeći korak eskalacije ukrajinskog rata: slanje američkih vojnih savetnika na teren. Zar su zaboravili kako smo se upleli u Vijetnam?", naveo je RFK Mlađi na Iksu.

Magazin "Forin afers" objavio je nedavno članak pod naslovom "Zašto bi Amerika trebalo da pošalje vojne savetnike u Ukrajinu: Pomoć na terenu će ojačati Kijev bez rizika od eskalacije".

U tekstu se navodi da bi da bi zapadna obuka za ukrajinske trupe mogla da dopre do više vojnika ako bi se odvijala unutar zemlje.

Iako je zapadna obuka stigla do mnogih ukrajinskih vojnika, zaobišla je ogromnu većinu. To je zato što se zapadna obuka sprovodi van Ukrajine, sa lokacija širom Evrope. Ova udaljenost je ograničila koliko Ukrajinaca može da pristupi treningu i koliko obuka može da bude prilagođena terenu Ukrajine i specijalizovanim taktikama koje su tamo potrebne. Takođe ograničava stepen do kojeg Sjedinjene Države mogu da katalizuju trajne transformacije u ukrajinskom odbrambenom establišmentu, navode autori članka - Aleksandra Činčila, docent na Buš školi za vladu i javne službe na Univerzitetu AiM u Teksasu, i Sem Rozenberg, doktorand Škole za javne poslove na Univerzitetu Teksas i potpukovnik u vojsci SAD.

Vašington bi stoga trebalo da ukine striktna ograničenja u pogledu broja osoblja američke vlade dozvoljenog u Ukrajini i da počne da stacionira vojne savetnike u zemlji i u njenom odbrambenom aparatu, navodi se u tekstu.

Slanje savetnika povećalo bi broj ukrajinskih vojnika koji prolaze vrhunsku obuku. To bi poboljšalo razumevanje Vašingtona o materijalnim potrebama Kijeva, omogućavajući američkim kreatorima politike da fino podese pomoć koju već pružaju i pruže psihološku sigurnost Ukrajini, dodaje se.

Pozicioniranje američkih savetnika u Ukrajini omogućilo bi Vašingtonu da bolje zagovara ključne reforme odbrane koje bi mogle utrti put Ukrajini ka članstvu u NATO-u i EU. Savetnici bi takođe dali Sjedinjenim Državama dodatni nivo nadzora, obezbeđujući da se pomoć optimizuje i da se koristi odgovorno. I, što je od ključne važnosti, angažovanje savetnika bi donelo ove rezultate po razumnoj ceni, zaključuju autori.

Činčila i Rozenberg tvrde da bi obuka na terenu i savetovanje "poslali moćnu poruku Kijevu".

"Sjedinjene Države bi rizikovale svoju kožu slanjem sopstvenih pripadnika, signalizirajući Ukrajincima da je Vašington zaista posvećen da im pomogne da pobede. U dugoročnom ratu iscrpljivanja, takva psihološka podrška može se pokazati odlučujućom u pomoći Kijevu da preživi Putina", tvrde oni.

U dvadesetogodišnjem ratu u Vijetnamu poginulo je oko 58.000 Amerikanaca. Kao jedna od najvećih bruka SAD, rat u Vijetnamu Americi je izazvao takozvani "Vijetnamski sindrom", javnu averziju prema američkim prekomorskim vojnim uplitanjima.

image