Svet

Ministar odbrane Britanije pozvao na slanje "instruktora" u Ukrajinu; Sunak poručio: Nema šanse!

Britanski premijer požurio je da smiri strasti nakon najave ministra odbrane da će poslati vojne "instruktore" da pojačaju obuku ukrajinskih snaga
Ministar odbrane Britanije pozvao na slanje "instruktora" u Ukrajinu; Sunak poručio: Nema šanse!© Tanjug/AP Photo/Roman Hrytsyna

Novi britanski ministar odbrane Grant Šaps najavio je da će London "pojačati" svoj program obuke ukrajinskih trupa slanjem vojnih instruktora na teren.

Šaps je u razgovoru za "Telegraf" pojasnio da je razgovarao sa čelnicima vojske o premeštanju "obuke i proizvodnje" vojne opreme u Ukrajinu i slanju "instruktora" tamo. Takođe je pozvao više britanskih odbrambenih firmi da otvore fabrike u Ukrajini. "Sada je prilika", rekao je on.

Nakon prošlonedeljnog putovanja u Kijev, Šaps je takođe otkrio da je razgovarao sa Vladimirom Zelenskim o tome kako bi britanska mornarica mogla da pomogne Kijevu na Crnom moru.

Kao da je čuo komentar "Telegrafa" da bi oba ova poteza bila ozbiljna eskalacija učešća Londona u sukobu u Ukrajini, danas se oglasio i britanski premijer Riši Sunak koji je vrlo odlučno isključio mogućnost slanja vojnika u Ukrajinu dok traje sukob, preneli su lokalni mediji.

Sunak je rekao da Šaps nije mislio da će britanski vojnici biti raspoređeni u Ukrajini dok sukob traje, već da je mislio da bi "možda bilo moguće jednog dana u budućnosti da odradimo deo te obuke u Ukrajini".

"Ali to je nešto dugoročno, a ne ovde i sada, nema britanskih vojnika koji će biti poslati da se bore u trenutnom sukobu. To se ne dešava", insistirao je on.

London nastavlja da pruža vojnu obuku Ukrajincima, ali to "radi ovde u Velikoj Britaniji", uveravao je Sunak.

U okviru operacije "Interfleks" koju predvode Britanci, više od 20.000 regruta iz Oružanih snaga Ukrajine već je prošlo obuku u Velikoj Britaniji od početka 2022. godine.

U međuvremenu, Rusija ne prestaje da upozorava Zapad na opasnost eskalacije sukoba slanje, oružja, opreme, pa čak i "instruktora" u Ukrajinu.

image