Svet

"Invazija" na Ukrajinu se nastavlja: Borelj sa Zelenskim i Kulebom u Kijevu

Šef diplomatije EU je nakon iznenadne posete Odesi svratio i do Kijeva i sastao se tamo sa ukrajinskim predsednikom i ministrom spoljnih poslova
"Invazija" na Ukrajinu se nastavlja: Borelj sa Zelenskim i Kulebom u Kijevu© Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer

Šef diplomatije EU Žozep Borelj, koji je dan ranije doputovao u Odesu u nenajavljenu posetu, doputovao je danas u Kijev, gde se sastao sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim i tamošnjim ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom.

"Čast mi je da budem u Kijevu sa predsednikom Zelenskim i ministrom Kulebom na ceremoniji odavanja počasti palim vojnicima", napisao je Borelj na društvenoj mreži Iks.

Svrha posete je da se izrazi podrška Ukrajini, kako je ranije javljeno u objavi koju je podelila spoljnopolitička služba EU na društvenoj mreži Iks.

Kijev je 28. septembra imao čak dva iznenadna gosta koja se prethodno nisu najavila. Bio je to generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i ministar odbrane Velike Britanije Grant Šaps.

Obojica su izrazili podršku Ukrajini i motivisali je da se i dalje bori protiv Rusije. Stoltenberg je izjavio je da se "ruske trupe bore za moskovske imperijalističke zablude" i da NATO ima okvirne ugovore za 2,4 milijarde evra za nabavku ključne municije za Ukrajinu.

Britanski ministar odbrane Grant Šaps je prethodno poručio da je "posvećen nastavku britanske vojne podrške" kao i da bi britanski instruktori mogli da drže obuke u Ukrajini.

Britanski premijer Riši Sunak je ubrzo opovrgao tvrdnje da će britanski vojnici biti raspoređeni u Ukrajini dok sukob traje, već je naveo da će možda jednog dana "biti moguće da odradimo deo te obuke u Ukrajini".

image