Svet

Bivši savetnik Merkelove: Nismo pogrešili što smo sarađivali sa Putinom

Lars-Hendrik Ruler podseća da ekonomski rast ne bi bio izvodljiv da nije postojala saradnja sa Rusijom oko isporuka gasa i navodi da je u to vreme postojao društveni konsenzus o tom pitanju
Bivši savetnik Merkelove: Nismo pogrešili što smo sarađivali sa Putinomwww.globallookpress.com © Kay Nietfeld

Bivši glavni ekonomski savetnik Angele Merkel Lars-Hendrik Ruler izjavio je da Nemačka nije pogrešila time što je sarađivala sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom kako bi obezbedila velike zalihe gasa.

"To nam je pomoglo da ostvarimo velike stope rasta u periodu od 10-15 godina i da platimo stvari koje drugačije ne bi mogli da imamo, koje na drugi način ne bi bile izvodljive", istakao je Ruler u intervjuu za "Fajnenšel tajms".

Merkelova, koja je bila nemačka kancelarka od 2005. do 2021. nije imala mnogo izbora nego da se kladi na ruski gas nakon što je odlučila da postepeno ukine nuklearnu energiju, ocenio je njen nekadašnji savetnik. 

"Možete raspravljati da li je to bio pravi potez koji je trebalo povući, ali postojao je društveni konsenzus po tom pitanju u ono vreme", rekao je Ruler i dodao da bi naravno postupili drugačije, da su znali ono što sada znaju. 

Merkelova je dugo važila za zapadnog lidera koji najbolje poznaje Putina, ali je njena politika kritikovana kao previše meka prema ruskom predsedniku.

image
VV inauguration
banner