Svet

Kineska vojska objavila film o ponovnom ujedinjenju sa Tajvanom

U animaciji su prikazana dva vilenjaka, koji predstavljaju dva dela slike majstora dinastije Juan Huang Gongvanga, koju je u 17. veku pocepao jedan od njenih vlasnika
Kineska vojska objavila film o ponovnom ujedinjenju sa Tajvanomwww.globallookpress.com © x99

Kineska vojska objavila je kratki animirani film na Dan državnosti koji prikazuje delove slikarskog platna pocepanog na dva dela pre više od 300 godina, kako se ponovo sjedinjuju, kao znak odlučnosti kopna o ponovnom ujedinjenju sa Tajvanom, navodi Rojters.

Delovi "Stanovanja u Fučun planinama", koja je jedna od najpoznatijih starih kineskih slika, čuvaju se odvojeno u muzejima u Kini i Tajvanu, koji Peking posmatra kao jednu od svojih provincija. 

Na Dan državnosti u nedelju, komanda istočnog pozorišta Narodne oslobodilačke armije, poznata po ratobornim video snimcima vežbi širom Tajvana, objavila je kratki animirani film pod nazivom "Snovi se ostvaruju na reci Fučun", pozivajući se na zajedničke kulturološke korene ljudi sa obe strane Tajvanskog moreuza.

U filmu su prikazana dva vilenjaka, koji predstavljaju dva dela slike majstora dinastije Juan Huang Gongvanga, koju je u 17. veku pocepao jedan od njenih vlasnika.

Na kraju filma, dva lika su se spojila, magično čineći sliku ponovo celom.

Kraći komad platna, poznat kao "Preostala planina", dugačak oko 51 cm, nalazi se u Muzeju provincije Džeđiang u gradu Hangdžou. Tajvanski muzej nacionalne palate čuva 640 cm dugačak "Svitak Majstora Vujong" od pedesetih.

Dva dela su ponovo spojena 2011. godine, kada je Kina pozajmila svoj fragment tajvanskom muzeju na dva meseca tokom perioda toplijih odnosa, dok je Tajvan vodio politiku ekonomskog zbližavanja sa Kinom.

image