Svet

Borelj: Pomagaćemo Ukrajini bez obzira na sve

Evropska unija se suočava sa egzistencijalnom pretnjom, tvrdi šef evropske diplomatije
Borelj: Pomagaćemo Ukrajini bez obzira na sve© Tanjug/Claudio Furlan/LaPresse via AP

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj obavezao se da će Evropska Unija i dalje slati svoju pomoć Kijevu, i to bez obzira na razvoj kontraofanzive.

"Evropska unija, dakle, svi mi, suočavamo se sa egzistencijalnom pretnjom", upozorio je on tokom razgovora za "Pais" u Kijevu.

Poruka Borelja, koji se u Kijevu sastao sa predsednikom Zelenskim i nekoliko ministara, prema oceni ovog lista, nije samo upućena Ukrajini, već je takođe usmerena na Kremlj.

"Podrška EU ne zavisi od napretka na bojnom polju", rekao je šef evropske diplomatije.

On je podsetio da je EU od početka rata jednoglasno odobrila 11 paketa sankcija Rusiji, kojima su se, priključile i države koje naizgled kvare jedinstvo bloka - na primer Mađarska.

"Evropljani su pokazali ogromno jedinstvo i demonstrirali su ga Rusiji i tako će i dalje raditi. Ne samo da će EU da nastavi da pruža trajnu podršku Ukrajini, već će tu podršku i povećati", dodaje on.

Strah da će Kijev ostati bez pomoći je, ipak, sve veći, a Borelj je naročito zabrinut zbog sporazuma koji su u SAD postigli demokrate i republikanci, ne bi li izbegli zatvaranje savezne vlade. S druge strane okeana je, naime, dogovoren privremeni sporazum o privremenom zakonu o budžetu iz koga je izostavljena Ukrajina.

"Iznenađeni smo odlukom u poslednjem trenutku, i veoma žalimo zbog toga. Nadajmo se da to nije bila njihova poslednja reč", poručio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku.

Evropska podrška, insistira Borelj, nije uslovljena američkom podrškom, a Brisel se nada da će izgurati novi paket od 20 milijardi evra za vojnu pomoć do 2027. godine.

Ovaj plan je, kako navodi "Pais", deo dugoročnih bezbednosnih obaveza EU ​​prema Ukrajini i podrazumevao bi davanje pet milijardi evra godišnje za oružje i municiju. To će, naime, biti jedno od pitanja koja će se naći na stolu ministara spoljnih poslova Dvadesetsedmorice na "izuzetno simboličnom i istorijskom sastanku" koji će se uskoro održati Ukrajini.

Evropska komisija uskoro bi trebalo da objavi izveštaj u kojem će izvestiti o napretku Ukrajine i drugih kandidata u reformama potrebnim za pridruživanje i otvaranje pristupnih pregovora. Ukrajinci se nadaju da će pregovore otvoriti još ove godine. Brisel, međutim, insistira da ne može biti prečica na putu Kijeva do EU, i da Ukrajina mora da ispuni svoje obaveze, poput, na primer, obezbeđivanja vladavine prava.

"To je izazov i posao koji treba da se uradi u ovom procesu adaptacije je veliki. EU se opredelila za Ukrajinu kao člana porodice i naše zajednice i to je najbolji doprinos bezbednosnim obavezama, učešću u ekonomskim krugovima zapadnog sveta i uključivanju Ukrajine u Zapad", kaže šef evropske diplomatije.

image