Svet

Makarti: Tramp će biti naš kandidat na izborima, interesi SAD važniji od pomoći Ukrajini

Američki interesi važniji su od pružanja dodatne pomoći Ukrajini, ukazao je predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa
Makarti: Tramp će biti naš kandidat na izborima, interesi SAD važniji od pomoći UkrajiniGetty © Alex Wong

Predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa Kevin Makarti rekao je u intervjuu za Si-Bi-Es da će bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa predložiti Republikanska partija za učešće na sledećim predsedničkim izborima 2024. godine i da će na njima pobediti.

"Mislim da će predsednik Tramp biti naš kandidat i da će pobediti jer je politika predsednika Trampa učinila Ameriku jačom", rekao je Makarti.

Dodao je i da su američki interesi važniji od pružanja dodatne pomoći Ukrajini:

"Moj prioritet su Amerika i naše granice. Podržavam da se Ukrajini obezbedi oružje koje joj je potrebno. Ali pre svega, podržavam jačanje granica", rekao je on.

Makarti je naglasio da Bela kuća sada ima više od tri milijarde dolara za pomoć Kijevu. Ukoliko dođe do problema sa raspodelom sredstava, onda su republikanci u Predstavničkom domu spremni da razgovaraju o mogućim rešenjima, istakao je.

Dan ranije američki predsednik Džozef Bajden potpisao je zakon koji je odobrio Kongres, a kojim se predviđa nastavak finansiranja rada vlade na period od 45 dana – do 17. novembra.

Istovremeno, autori dokumenta su isključili izdvajanje sredstava za potrebe Ukrajine. Šef države je ranije izjavio da Vašington "ni pod kojim uslovima" ne može sebi dozvoliti da prestane da podržava Kijev.

Makarti je izrazio uverenje da će u novembru Sjedinjene Države uspeti da izbegnu novu pretnju gašenjem vlade izazvanu nedostatkom odobrenog budžeta za fiskalnu 2024. godinu.

"Neće biti gašenja, jer Predstavnički dom radi svoj posao", rekao je on, odgovarajući na pitanje da li 17. novembra preti gašenje, ističući da, za razliku od Predstavničkog doma, američki senatori nisu učinili ništa da spreče gašenje.

image