Svet

Bajden: Nećemo slati Ukrajini blanko čekove

Predsednik SAD doneo je izjavu nakon što su članovi Republikanske stranke oštro kritikovali njegov režim zbog novca koji troši na Ukrajinu
Bajden: Nećemo slati Ukrajini blanko čekovewww.globallookpress.com © Chris Kleponis/Keystone Press Agency

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da će se američka pomoć Ukrajini nastaviti na neodređeno ali da su resursi koje njegova zemlja može odvojiti za kijevski režim ograničeni.

Bajden je izjavu doneo usled oštrih kritika republikanaca zbog pošiljki oružja i novca Ukrajini u vrednosti od milijardi dolara.

Na pitanje da li će se pomoć nastaviti "neometano", Bajden je izjavio da on to očekuje, nakon čega je dodao:

"Uzgred, mi ne šaljemo Ukrajini blanko čekove. Ima mnogo stvari koje Ukrajina hoće a koje mi nismo uradili," izjavio je predsednik SAD na konferenciji u sredu, osvrćući se na kijevske zahteve za američke borbene avione.

"Na to sam odgovorio: 'Ne, to nećemo učiniti'", izjavio je on, i dodao da je Vašington takođe odbio zahteve za određeno oružje dugog dometa "jer ne želim da oni počnu sa bombardovanjem ruske teritorije".

Neposredno pre međuizbora, predstavnik manjine u Predstavničkom domu SAD i član republikanske stranke Kevin Makarti obećao je da Kijev neće više dobijati "blanko čekove" ukoliko njegova stranka ostvari većinu u Kongresu.

Bajden je tokom konferencije napravio još jedan od svojih famoznih gafova, kada je izjavio da se ruske snage povžače iz "Faludže", očigledno zamenivši grad u Iraku sa Hersonom pre nego što se ispravio.

Moskva je najavila povlačenje iz Hersona u sredu, kako bi uspostavila novu liniju odbrane uz reku Dnjepar zarad spasavanja vojnika i civila, izjavili su ruski zvanilnici.

Na pitanje da prokomentariše svoje pređašnje izjave koje su neki razumeli kao predlog Ukrajini da učini teritorijalne ustupke tokom potencijalnih mirovnih pregovora, Bajden je odgovorio sada već poznatom krilaticom svoje administracije:

"To je na Ukrajincima. Ništa se ne odlučuje o Ukrajini bez Ukrajine."

On je dodao da njegovi prethodni komentari o "kompromisima" nisu značili ništa konkretno.

"Rekao sam... oni će pokušati da povrate svoju snagu, odluče šta će da rade tokom zime, i odluče da li će učiniti bilo kakve kompromise," ukazao je Bajden, i dodao da ne zna "šta će oni zapravo učiniti, ali zasigurno znam da im mi nećemo suflirati šta da rade."

"Vašington post" je nedavno preneo tvrdnje neimenovanih izvora koji ukazuju da SAD guraju Ukrajinu da promeni stav povodom pregovora, ne da bi se sukob rešio mirnim putem, već kao proračunati pokušaj da se osigura da Kijev zadrži podršku drugih država.

Predsednik Rusije Vladimir Putin u više je navrata pozivao predsednika Ukrajine na pregovore, što je Zelenski do sada kategorički odbijao.

image