Svet

Vašington ignoriše Kijev: Odbili da im pošalju napredne dronove

"Grej igl", naoružana letelica koja može da leti neprekidno 24 sata, neće biti isporučena Kijevu zbog zebnje da bi to bio signal Moskvi da Vašington šalje oružje koje može da pogodi dublju teritoriju Rusije
Vašington ignoriše Kijev: Odbili da im pošalju napredne dronovewww.globallookpress.com

Administracija predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena neće isporučiti Ukrajini dronove "Grej igl" koje Kijev traži već mesecima, objavio je "Volstrit džornal" pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

Odluka pokazuje da postoje granice u tome koje je oružje SAD spremna da isporuči saveznicima u Kijevu.

"Grej igl" spada u napredne bespilotne letelice, a izvori lista upućeni u odluku, navode da bi njihovo slanje u Ukrajinu moglo da eskalira konflikt i bude signal Moskvi da Vašington snabdeva Ukrajince oružjem kojim može da cilja mete  dublje na teritoriji Rusije.

Američki zvaničnici navodno su zabrinuti da bi na terenu, u slučaju obaranja drona, mogla da bude otkrivena vojna tehnologija koja se koristi za njegovu proizvodnju. Krađa tehnologije, međutim, nije glavni razlog za odluku američke administracije, objasnili su nezvanični izvori.

Portparol "Dženeral Atomiksa", preduzeća koje proizvodi "Grej igl", potvrdio je da je odluka primljena k znanju, ali nije želeo da dalje komentariše. Izjavu nisu dali ni iz Pentagona, kao ni iz Bele kuće.

Pojedini članovi Kongresa, njih 17, zatražili su u septembru da Kijevu budu poslati naoružani dronovi srednjeg dometa koji mogu da lete neprekidno 24 sata. Oni su zatražili da se ubrza proces odlučivanja o isporuci dronova.

"Iako važne, procene rizika ne bi trebalo da budu po cenu ukrajinskih života", naveli su kongresmeni u pismu.

 

image