Svet

Papa: Katolička crkva bi mogla da blagoslovi istopolne parove

Katolička crkva i dalje smatra istopolne veze grešnim, ali papa ističe da kanonsko pravo ne pokriva sve, te određenim pitanjima treba pristupati sa "pastirskom mudrošću"
Papa: Katolička crkva bi mogla da blagoslovi istopolne parove© TANJUG/AP Photo/Andrew Medichini

Papa Francisko nagovestio je da bi Crkva mogla da blagoslovi istopolne parove, navodi Bi-Bi-Si.

Odgovarajući grupi kardinala koji su tražili da pojasni ovo pitanje, poglavar Katoličke crkve je rekao da svako traženje blagoslova treba da bude tretirano sa "pastirskim milosrđem".

"Ne možemo da budemo sudije koje samo poriču, odbijaju i isključuju", poručio je papa Francisko. 

On je dodao, međutim, da Crkva još uvek smatra istopolne veze "objektivno grešnim" i da neće priznati istopolne brakove. 

To je bio samo jedan od zahteva upućenih papi uoči globalnog skupa koji počinje u sredu u Vatikanu i trebalo bi da traje više nedelja, a na kome će se razgovarati o budućnosti Crkve.

Blagoslov u Katoličkoj crkvi je molitva ili molba, koju obično izgovara sveštenik, tražeći da Bog blagonaklono gleda na one koji se blagosiljaju.

Biskupi u brojnim zemljama, uključujući Belgiju i Nemačku, počeli su da dozvoljavaju sveštenicima da blagosiljaju istopolne parove, ali stav crkvenih vlasti ostaje nepromenjen.  

Doktrinarna kancelarija Vatikana je 2021, nakon sličnog zahteva za pojašnjenjem ove materije, presudila da se takva praksa ne dozvoli. 

Pastirska mudrost

Odgovarajući na poslednji zahtev, papa je naveo da Crkva brak shvata kao "isključivu, stabilnu i neraskidivu zajednicu muškarca i žene" i da treba izbegavati "bilo koju vrstu obreda koji bi mogao da bude u suprotnosti sa tim uverenjem".

On je, međutim, dodao, da kada se traži blagoslov, to je iskazivanje molbe Bogu za pomoć, te da pastirska razboritost mora na adekvatan način da prepozna različite oblike blagoslova. 

Navodno sugerišući da traženje blagoslova treba da bude razmatrano od slučaja do slučaja, papa je istakao da "odluke koje mogu da budu deo pastirske mudrosti u određenim okolnostima, ne moraju nužno da postanu pravilo". 

"Kanonsko pravo ne treba i ne može da obuhvati sve", ocenio je poglavar Katoličke crkve.  

Dodao je da Crkva treba uvek u odnosima sa ljudima da pristupa sa "ljubaznošću, strpljenjem, razumevanjem, nežnošću i ohrabrivanjem".

U februaru je glasanje visokih ličnosti u Crkvi Engleske podržalo predlog da se dozvoli molitva za blagoslov za istopolne parove.

To bi značilo da bi istopolni par, nakon zakonskog sklapanja braka, mogao da ode u Anglikansku crkvu na službe koje uključuju molitve posvećenja, zahvalnost i Božji blagoslov.

image