Svet

Poljski ministar odbrane: Migracioni pakt EU ravan samoubistvu

Mnogi migranti ne žele da se integrišu u evropsko društvo i žele da nametnu svoj poredak Evropi, što je izuzetno opasno, smatra Marijuš Blaščak
Poljski ministar odbrane: Migracioni pakt EU ravan samoubistvuwww.globallookpress.com © Yasin Akgul/dpa

Pakt o migraciji koji Evropska unija namerava da usvoji je samoubilački, izjavio je poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak.

"To je politika samoubistva koju sprovode elite Evropske unije i koja se povezuje sa društvenim inženjeringom, sa pokušajem da se obnovi sledeća etapa evolucije i promeni stanovništvo u Evropi", kazao je Blaščak za "Poljski radio", govoreći o planovima za preseljenje ilegalnih migranata u zemlje EU.

Blaščak je napomenuo da mnogi migranti ne žele da se integrišu u evropsko društvo.

"Oni uopšte ne žele da se integrišu, naprotiv, žele da nametnu svoj poredak Evropi. To je izuzetno opasno, a taj mehanizam preseljenja je samo podsticaj za nove talase migranata da stignu u EU. To je samoubistvo, koje ne želimo da izvršimo", ukazao je.

Poljski ministar odbrane je dodao da će na narednim izborima, koji će biti održani za dve nedelje, na vlasti ostati partija Pravo i pravda (PiS) Jaroslava Kačinjskog, kao i da će Poljska zadržati čvrst stav po pitanju migracija. 

"PiS je garant čvrste i odlučne politike. Jasno nam je da će opozicija, ako dođe na vlast, pristati na preseljavanje migranata", istakao je Blaščak.

Nedavno je vlada Poljske saopštila da planira da izbeglicama iz Ukrajine naplaćuje hranu i smeštaj nakon četiri meseca boravka u državnom smeštaju.

Više od milion ukrajinskih izbeglica našlo je privremeni dom u Poljskoj od kraja februara ove godine. Međutim, resursi Poljske presušuju zbog krize troškova života i opterećenja budžeta, pa je migrantima sve teže da nađu stanove i dobiju podršku, preneo je Rojters.

image