Svet

Iran uhapsio "agentkinju" Londona

Uhapšena je radila na televiziji sa sedištem u Velikoj Britaniji koju iranske vlasti smatraju "terorističkom organizacijom"
Iran uhapsio "agentkinju" Londona© Walter G. Allgöwer/http://imagebroker.com/#/search/

Iranske snage bezbednosti uhapsile su ženu zaposlenu u opozicionoj televiziji "Iran internešnal" dok je, kako saznaje novinska agencija Fars, a preneo Rojters, navodno bežala iz zemlje.

Nešto ranije, iranski ministar obaveštajnih službi Esmail Hatib nazvao je taj medij čije je sedište u Londonu, "terorističkom organizacijom".

"Agentkinja je u poslednje vreme sprovodila brojne aktivnosti i akcije, klevećući Islamsku Republiku, pozivajući mlade na nerede i stvarajući atmosferu straha među ljudima", javio je Fars.

Iranski mediji navode da je uhapšena Elhama Afkari, za koju "Student njuz netvork" pojašnjava da je sestra Navida Afkarija, dvadesetsedmogodišnjeg rvača pogubljenog u septembru 2020. godine. On je osuđen za ubistvo radnika obezbeđenja tokom antivladinih protesta 2018. godine.

Afkarijeva porodica i aktivisti naveli su tada da je Navid mučen da bi dao lažno priznanje, što iransko pravosuđe negira.

Iran inače veruje da ovu opozicionu novinsku kuću finansira Saudijska Arabija, ali ta zemlja optužbe za sada nije komentarisala.

Do hapšenja Elhame Afkari došlo je u vreme jednog od najvećih izazova iranskim klerikalnim vlastima sve od revolucije 1979. godine, odnosno u trenutku dok širom zemlje bujaju protesti zbog smrti Mahse Amini, preminule u pritvoru policije za moral koja ju je uhapsila jer nije nosila "odgovarajuću odeću".

image