Svet

Fico poručio evropskim socijalistima: Izbacite me iz stranke, ne menjam stav o Ukrajini

Robert Fico kaže da će njegova vlada pružiti humanitarnu pomoć i ispuniti finansijske obaveze prema Ukrajini, ali da neće poslati "ni jedan metak više"
Fico poručio evropskim socijalistima: Izbacite me iz stranke, ne menjam stav o Ukrajini© Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Bivši premijer Slovačke Robert Fico, koji je sa strankom Smer SSD nedavno odneo pobedu na parlamentarnim izborima, saopštio je da neće promeniti stav o Ukrajini i da bi radije "platio cenu" isključenja iz Partije evropskih socijalista (PES).

"Ako isključenje iz međunarodne partije treba da bude cena za sprovođenje istinske levičarske agende u Slovačkoj i iznošenje suverenih mišljenja, spremni smo da platimo takvu cenu", rekao je Fico u video-snimku objavljenom na društvenim mrežama nakon što je lider PES-a, švedski političar Stefan Lofven zapretio da bi Smer SSD mogao da bude izbačen iz stranke.

Fico je Lofvenove izjave u švedskim medijima opisao kao "ucenu" i rekao da očekuje čestitke, a ne pretnje, prenosi Euraktiv.

On je reči švedskog političara nazvao "nedemokratskim i autoritarnim" i ponovio da je njegova stranka osudila "rusku upotrebu sile u Ukrajini, ali da se njihovo mišljenje o miru u Ukrajini" neće promeniti.

Partija Smer SSD je nedavno ponovila svoj stav o Ukrajini, rekavši da bi Evropska unija trebalo da traži diplomatsko rešenje i pregovara o mirovnom sporazumu umesto da šalje oružje Kijevu.

Fico je rekao da će njegova vlada pružiti humanitarnu pomoć i ispuniti finansijske obaveze prema Ukrajini, ali da neće poslati "ni jedan metak više".

Partija evropskih socijalista suočava se sa ponovnim pozivima da izbaci Smer iz svojih redova, a lideri Evropske zelene partije rekli su da njihovo dalje članstvo "nije razumljivo".

"Ovo je trenutak istine za Grupu socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu. Oni moraju da odluče da li zaista žele da nastave da sede u grupi sa poslanicima EP iz stranke, koja otvoreno širi dezinformacije Kremlja, napada manjine i slobodu štampe", rekli su Teri Rajnke i Filip Lamberts, kopredsednici grupe Zeleni-Evropski slobodni savez, koja je deo Evropskog parlamenta.

Ficova partija Smer prvi put je suspendovana iz Partije evropskih socijalista (PES) na deset meseci 2006. godine, kao odgovor na njenu koalicionu vladu sa krajnje desničarskom Slovačkom nacionalnom partijom. Nove pretnje suspenzijom usledile su 2015. godine zbog antimigrantske retorike.

Od tada, PES Smeru daje polovičnu podršku, s obzirom na njegove socijalističke korene i potrebu za četiri poslanika koje ta stranka ima u poslaničkoj grupi Napredni savez socijalista i demokrata (S&D) u Evropskom parlamentu.

Evropski socijalisti suočavaju se sa sve većim pritiskom drugih političkih grupa, posebno Evropske narodne stranke desnog centra (EPP), koju je PES uvek kritikovao zbog toga što u svojim redovima ima stranku Fides premijera Mađarske Viktora Orbana.

Stranka Fides i partija Smer imaju sličnu retoriku kada su u pitanju Rusija i Ukrajina.

Iako je Fides na kraju izbačen iz EPP, socijalisti iz EU nikada nisu preduzeli adekvatne mere da se suoče sa svojim "problematičnim detetom" Smerom, dodaje Euraktiv.

image