Svet

Džefri Saks: SAD troše novac bez pokrića, rasipaju ga na sukob u Ukrajini

Čuveni ekonomista kritikuje ekonomsku politiku Amerike koja je dovela i do toga da se hegemonija dolara bliži kraju, a dodatni problem u finansijskom sunovratu Sjedinjenih Država vidi u vođenju skupih ratova od dvehiljaditih, te i sadašnjeg kijevskog sukoba s Rusijom
Džefri Saks: SAD troše novac bez pokrića, rasipaju ga na sukob u Ukrajiniwww.globallookpress.com © Carlos LujáN

Američke plutokrate uništavaju ekonomiju Sjedinjenih Država rasipajući novac na besmislene vojne sukobe u inostranstvu. To je ujedno dovelo do slabljenja Amerike i pada globalne uloge dolara, rekao je ekonomista Džefri Saks u intervjuu za Jutjub kanal Kim Ajverson.

Dodao je da SAD imaju ogroman spoljni dug u odnosu na BDP, koji raste od 2000. godine.

"Činjenica je da smo pokrenuli niz skupih ratova, uključujući one u Iraku i Avganistanu, kao i druge 'tajne' sukobe, koji, naravno, nikome nisu tajna. Protraćili smo trilione dolara", istakao je Saks.

Ekonomista smatra da obe političke partije u Americi, i demokrate i republikanci, iako imaju različite ljude, kompanije i industrije iza sebe, žive od donacija i lobiranja. Takođe, samo su smanjili kompanijama porez na profit, što je doprinelo ogromnom i hroničnom deficitu.

Komentarišući aktuelnu krizu oko blokiranja rada vlade zbog neusvajanja budžeta, rekao je da je to delom performans za javnost a delom istinska drama. Niko ne želi da oporezuje bogataše ili korporacije, a rezultat toga je da dug raste.

"Mi nastavljamo da trošimo novac bez pokrića. I zato SAD slabe. Ne možete da živite s dugom koji je već prešao 100 odsto BDP-a i koji ne posustaje, uz to tvrditi da nema problema. U stvari ima mnogo problema, uloga dolara na svetskoj sceni slabi, a kamate rastu. Vreme je da ovo shvatimo ozbiljno. Državna potrošnja ne bi trebalo da prelazi poreske prihode, neophodno je prestati s rasipanjem novca na glupe i destruktivne sukobe poput onog u Ukrajini", precizirao je Saks.

Po njegovom mišljenju, na tako nešto uopšte ne treba trošiti novac, i vreme je da se zaključi mirovni ugovor, koji je bio na stolu od samog početka.

"Uslovi su se, naravno, pogoršali zbog uspeha Rusije na bojnom polju, ali ovaj sukob moramo okončati za pregovaračkim stolom. Ali ne ovako: prvo jedan paket pomoći od 24 milijarde, a zatim drugi. Koliko još Ukrajinaca mora da pogine za ovo? Vreme je da se državna potrošnja shvati ozbiljno i da se budžet stavi pod kontrolu", zaključio je čuveni ekonomista.

image