Svet

Berlin (još) ne planira da pošalje rakete "taurus" Kijevu

Zabrinutost kancelara Olafa Šolca da bi rakete dometa 500 kilometara mogle da prouzrokuju rat između NATO-a i Rusije zasad stopirale isporuku ovog oružja
Berlin (još) ne planira da pošalje rakete "taurus" Kijevuwww.globallookpress.com © SVEN SIMON

Nemačka neće dozvoliti isporuku raketa dugog dometa "taurus" Ukrajini u bliskoj budućnosti, preneo je "Bild", pozivajući se na izvore u vladama Nemačke i Ukrajine.

"Nemačka vlada ne planira da u doglednoj budućnosti isporuči krstareće rakete 'taurus', koje ukrajinska vojska uporno traži", piše list dodajući da Berlin nije eksplicitno stopirao ovu vrstu vojne pomoći, ali da je evidentno da je malo verovatno da će se to uskoro dogoditi.

Po navodima lista, odluka da se stopira isporuka raketa dugog dometa je povezana sa stavom kancelara Olafa Šolca koji je u više navrata izneo zabrinutost da bi takvo oružje moglo da zađe duboko u rusku teritoriju, te dovede do eskalacije sukoba.

Kancelar je napomenuo da njegova zemlja pruža značajnu podršku Kijevu, ali da ne želi da rat preraste u sukob NATO-a i Rusije.  

Domet raketa "taurus" je 500 kilometara, a Nemačka do sada ništa slično nije slala Ukrajini. Zbog bojazni od direktnog sukoba s Ruskom Federacijom, nemački zvaničnici su govorili da će domet raketa koje bi otišle na front biti skraćen.

"Taurus" je nemačka verzija projektila "storm šedou" i "skalp" koje su Velika Britanija i Francuska već poslale. Dizajniran je da uništi ojačane strukture i infrastrukturu.

Ukrajina je prvi put zatražila sistem u maju, a visoke zvaničnici Šolcove partije demokrata i njenih koalicionih partnera, Zelenih i Slobodnih demokrata, podržali su njihovo slanje Kijevu.

Prema pisanju "Volstrit džornala", čak i ako "taurus" bude poslat, Ukrajini će biti potrebno vreme da počne da ga primenjuje, pre svega jer bi ukrajinski avioni iz sovjetskog doba morali da budu "dorađeni" da nose tu raketu.

image