Svet

Si-En-En: Da li je 17. novembar ključan za američku pomoć Ukrajini?

Američki predsednik Džozef Bajden je najavio obraćanje u kojem će izneti imperativ kontinuirane podrške Ukrajini
Si-En-En: Da li je 17. novembar ključan za američku pomoć Ukrajini?Getty © Rob Carr

Visoki zvaničnici Bajdenove administracije ocenjuju da je ostalo još nekoliko nedelja pre nego što nedostatak dodatne pomoći Amerike Ukrajini ne postane ozbiljan problem na bojnom polju, piše Si-En-En.

Trka za mesto predsednika Predstavničkog doma pokrenuta zbog istorijske smene Kevina Makartija predstavlja potencijalno ozbiljne posledice po Bajdenove napore da obezbedi finansiranje Ukrajine, što ostavlja administraciju u pokušaju da traži rešenje.

Javno, zvaničnici tvrde da su i dalje ubeđeni da većina Amerikanaca, uključujući i predstavnike u Kongresu, podržavaju kontinuiranu pomoć Ukrajini.

Ipak, manevrisanje ove nedelje pokazuje upornu zabrinutost da bi američka pomoć Kijevu uskoro mogla da se uspori. Bajden je nagovestio da zvaničnici administracije traže zaobilazne metode za pružanje pomoći Kijevu, ako zahtevi Bele kuće za finansiranje ne budu ispunjeni.

"To me zabrinjava", rekao je Bajden na pitanje novinara o pomoći koju je obećao Ukrajini. "Ali znam da postoji većina i u Predstavničkom domu i u Senatu u obe stranke, koja podržava finansiranje Ukrajine", dodao je američki predsednik.

Administracija upozorava Kongres da hitno mora da odobri dodatna sredstva za pomoć Kijevu, te da je vreme ključno pitanje.

Bez šanse za glasanje za novog predsednika Kongresa, bar do sledeće nedelje i bez jasnog puta za odobravanje novoj pomoći nakon toga, izgledi za novo naoružavanje Ukrajine su slabi, navodi Si-En-En.

Bajden je najavio obraćanje u kojem će izneti imperativ kontinuirane podrške Ukrajini.

"Izneću argument da je u velikoj meri u interesu SAD da Ukrajina uspe", rekao je Bajden, ali niko od zvaničnika ne zna detalje kada bi Bajden mogao da održi spomenuti govor.

Ipak, on je novinarima rekao da postoji još jedan način na koji bi mogla da se pronađu finansijska sredstva za Kijev.

Ni američki predsednik ni njegovi zvaničnici nisu hteli da kažu o kakvim alternativnim načinima je reč. Za sada pažljivo prate trku za mesto predsednika Kogresa u potrazi za znacima kako bi debata o Ukrajini mogla da se odvije.

Mesecima su najviši zvaničnici administracije izražavali uverenje da će novo finansiranje Ukrajinu na kraju odobriti republikanci, uprkos protivljenju nekoliko konzervativaca.

Džejk Salivan, savetnik za nacionalnu bezbednost je predvideo da će doći do smetnji među republikancima, pre nego što se na kraju pojavi snažna dvostranačka podrška za nastavak finansiranja Ukrajine.

Bajden je ovog leta zatražio dodatne 24 milijarde evra za finansiranje Kijeva, pored storina milijardi koje su SAD već odobrile.

Sada postoji strah da bi zapadne evropske države mogle da odustanu od slanja pomoći Ukrajini, jer se sumnja u nastavak finansiranja SAD.

U zajedničkom telefonskom razgovoru sa nekoliko NATO saveznika u utorak, Bajden je pokušao da ih uveri u trajnu američku posvećenost Ukrajini.

"Ja sam tvrdio da sam znao da većina američkog naroda i dalje podržava Ukrajinu i da je podržava većina članova Kongresa, i demokrata i republikanaca", rekao je Bajden.

Ipak, uveravanja koja je Bajdenu prethodno dao Makarti u vezi sa pružanjem pomoći Ukrajini porušena su njegovim odlaskom sa rukovodstva Predstavničkim domom.

"Ko god da je novi predsedavajući, siguran sam da će to imati značajan uticaj na to kako izgleda dodatna podrška Ukrajini. I moraćemo da smislimo kako da sastavimo koaliciju da nešto donesemo tamo", rekao je novinarima senator Džon Tun, drugi republikanac u Senatu.

image