Svet

"Politiko": Nemački poslanici uslovljavaju pomoć Mađarskoj

Berlin pomoć iz evropskih fondova Budimpešti uslovljava reformama u domenu vladavine prava.
"Politiko": Nemački poslanici uslovljavaju pomoć Mađarskojwww.globallookpress.com © Christophe Gateau/dpa

Poslanici u Bundestagu su pozvali kancelara Olafa Šolca da "temeljno" ispita mađarske reforme u domenu vladavine prava pre nego što se donese odluka o tome hoće li Budimpešta dobiti obećanu pomoć EU fondova, piše "Politiko".

Tri stranke vladajuće koalicije - Šolcova Socijaldemokratska partija (SPD), Zeleni i Slobodna demokratska partija (FDP) planiraju da podnesu predlog na glasanje o proceni da li mađarske reforme imaju "održivi uticaj u praksi".

Države Evropske unije odlučivaće idućeg meseca o suspenziji oko 7,5 milijardi evra iz zajedničkih fondova namenjenih Mađarskoj, u skladu sa mehanizmom uslovljavanja poštovanjem vladavine prava. Dilema je da li su antikorupcione mere koje Budimpešta nudi dovoljne da se odustane od sankcija. Pored toga, EU blokira pristup Mađarske fondovima za oporavak od pandemije korone u iznosu od 5,8 milijardi evra zahtevajući dalje pravosudne reforme.

Mađarski aktivisti za borbu protiv korupcije upozorili su ove nedelje da premijer Viktor Orban obećanjima o reformama zapravo obmanjuje EU.

"Postoje ozbiljne sumnje u političku volju mađarske vlade da sprovede neophodne reforme", navodi se u zahtevu poslanika u koji je "Politiko" imao uvid.

S obzirom na to da predlog podržavaju tri vladajuće stranke, koje imaju većinu u nemačkom parlamentu, on će verovatno biti usvojen.

U predlogu se Evropska komisija poziva da "se uveri" da su reforme koje je predložila Mađarska dovoljne za rešavanje problema vladavine prava u toj zemlji. Ukoliko EK ne može garantovati da će se to i desiti, poslanici od nemačke vlade zahtevaju da glasa za suspenziju pomoći i da svoj stav promeni samo ako Mađarska pruži  "odgovarajuće dokaze" da je preduzela "efikasne mere" za rešavanje nedostataka u poštovanju vladavine prava.

Odluka o suspenziji isplata Budimpešti biće doneta glasanjem u Evropskom savetu, ukoliko je podrži kvalifikovana većina. S obzirom da su Holandija, Belgija i Irska već otvoreno zauzele kritičan stav prema Budimpešti, glas Nemačke bi mogao biti od ključnog značaja.

"Orban ne sme izbegavati sprovođenje neophodnih reformi zarad ponovnog uspostavljanja vladavine prava u svojoj zemlji čineći polovične kompromise i kozmetičke izmene. Ovde nikako poenta nije u sankcionisanju Orbanove vlade, već u održivom jačanju vladavine prava, na šta se Mađarska dobrovoljno obavezala kada se pridružila EU, kao i o zaštiti budžeta EU od zloupotreba", istakao je poslanik FDP Mihael Link.

image