Svet

Švedska: Avioni Ukrajini za članstvo u NATO-u

Stokholm je ujedno najavio najnoviji paket vojne pomoći za Kijev u vrednosti od 189 miliona evra
Švedska: Avioni Ukrajini za članstvo u NATO-uGetty © Michael Campanella/Getty Images

Švedska je uslovila isporuku borbenih aviona Ukrajini članstvom u NATO-u, poručio je švedski ministar odbrane Pal Jonson.

"Uslov za eventualnu nabavku borbenih aviona za Ukrajinu bilo bi članstvo Švedske u NATO-u", rekao je Jonson, prenose "RIA Novosti".

Njegovu izjavu je zatim potvrdila švedska vlada, koja je naložila svojim oružanim snagama da pažljivo analiziraju i izveštavaju o uslovima za eventualni transfer lovaca "gripen" u Ukrajinu.

Izveštaj oružanih snaga bi takođe trebalo da uzme u obzir uticaj ovog koraka na odbrambenu sposobnost i ekonomiju same Švedske.

Stokholm je ujedno najavio najnoviji paket vojne pomoći za Kijev u vrednosti od 189 miliona evra, koji podrazumeva municiju i rezervne delove za prethodno dostavljeno oružje.

Švedska je podnela zahtev za pristup NATO-u u maju 2022. godine zajedno sa Finskom, ali još uvek nije dobila konačno odobrenje Mađarske i Turske.

Ankara uslovljava svoj glas sa ispunjenjem obećanja Stokholma u vezi sa borbom protiv terorizma, uključujući i obustavljanje kampanje paljenja Kurana. Mađarska je odložila glasanje o prijemu Švedske u NATO-u, jer Stokholm podriva odnose sa Budimpeštom i stalno potencira sopstvenu "moralnu superiornost".

image