Svet

Oskrnavljen spomenik sovjetskim vojnicima u Moldaviji

Nepoznati vandali oštetili su spomenik podignut u čast sovjetskih vojnika
Oskrnavljen spomenik sovjetskim vojnicima u Moldavijiwww.globallookpress.com © Victor Lisitsyn, Виктор Лисицын/Global Look Press

Nepoznati vandali oskrnavili su spomenik sovjetskim vojnicima u Moldaviji, rekao je Aleksej Petrovič, šef Pokreta traganja i Nacionalnog organizacionog komiteta "Pobeda".

"Još jedan vandalski čin prema spomenicima herojima Velikog otadžbinskog rata. I opet, nitkovi su oskrnavili spomenik u čast vojnika 161. pešadijskog puka 95. moldavske pešadijske divizije", naveo je Petrović na Telegramu.

Prema njegovim rečima, vandali su dodali antiruske i antisovjetske natpise na redove pesnika Roberta Roždestvenskog, prenose "RIA Novosti".

On je podsetio da je i pre nekoliko nedelja oštećen spomenik sovjetskim vojnicima selu Rusca, region Hinčešti.

"Nažalost, vandali su počeli da koriste novu farbu, koja se vrlo teško uklanja. S tim u vezi, u bliskoj budućnosti ćemo najaviti akciju i potpuno eliminisati tragove vandalizma", naveo je Petrović.

Ranije je ruska ambasada više puta izražavala zabrinutost zbog vandalskih dela povezanih sa skrnavljenjem ili uništavanjem spomenika sovjetskim vojnicima u Moldaviji.

image