Svet

Sijarto: Sankcije Rusiji su promašaj, nisu postigle cilj a nanele veliku štetu

Kontinent je pogođen "ogromnom" energetskom krizom, inflacijom i poskupljenjem hrane, ocenio je mađarski ministar spoljnih poslova
Sijarto: Sankcije Rusiji su promašaj, nisu postigle cilj a nanele veliku štetuwww.globallookpress.com © Deng Yaomin/XinHua

Sankcije uvedene Rusiji nisu postigle nijedan od postavljenih ciljeva Evropske unije i samo su nanele štetu ekonomijama država-članica, ocenio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

EU je, zajedno sa SAD i nekoliko drugih zemalja, uvela stroga ograničenja Moskvi kao odgovor na njenu specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, koja je pokrenuta u februaru.

"Sankcije koje je Evropska unija uvela Rusiji su promašaj. Potpuni promašaj", rekao je Sijarto za jordanski "Roja njuz" i dodao: "Iz Evropske komisije je rečeno da će nam sankcije pomoći da što pre završimo sukob i da će baciti rusku ekonomiju na kolena. Kakav je ishod? Apsolutno suprotan. Sukob postaje sve brutalniji a, u međuvremenu, evropska ekonomija veoma pati", rekao je Sijarto.

Ministar je podsetio da je kontinent pogođen "ogromnom" energetskom krizom, inflacijom i poskupljenjem hrane. Sijarto je to ilustrovao činjenicom da je Mađarska prošle godine platila sedam milijardi evra za uvoz energenata, dok će ove godine morati da plati čak 19 milijardi evra.

"To je ogroman novac. A sve to je rezultat neuspele politike sankcija."

Prema njegovim rečima, umesto ekonomskih ograničenja, EU bi trebalo da se fokusira na postizanje mira u regionu. On smatra da bi Rusija i Sjedinjene Američke Države mogle pregovorima da nađu rešenje za Ukrajinu.

"U suštini, mi smo jedini u Evropi koji se zalažemo za mir", rekao je on.

Ministar je branio odluku Mađarske da odbije pozive Kijeva da pošalje oružje i da ne učestvuje u obuci ukrajinskih snaga. Ove mere "doprinose eskalaciji", a ne pomažu u okončanju sukoba, ocenio je.

Mađarska ekonomija se u velikoj meri oslanja na ruske energente zbog čega se vlada Viktora Orbana opirala planovima Brisela da u potpunosti zabrani uvoz nafte i gasa iz Moskve. Nakon napetih pregovora, Budimpešta je dobila nekoliko izuzeća od ograničenja za kupovinu ruskih fosilnih goriva širom bloka.

Mađarska je ove nedelje saopštila da neće podržati paket zajedničkih zajmova EU koji bi obezbedio 18 milijardi evra pomoći Kijevu.

image