Svet

Šta je tajna uspeha republikanaca u Njujorku?

Republikanska partija napravila je iznenađenje u tradicionalno liberalnom Njujorku, gde su uspeli da osvoje više predsatvničkih mesta
Šta je tajna uspeha republikanaca u Njujorku?None © Tanjug/AP Photo/Jason DeCrow

U svojoj računici kako da sačuvaju većinu u Predstavničkom domu, demokrate su računale na dobar rezultat u Njujorku. Ipak, iako je ova partija napravila solidan rezultat na nacionalnom nivou, ova tradicionalno liberalna država neočekivano je postala problem za u njoj do sada neprikosnovene demokrate, prenosi "Njujork tajms".

Profitirajući na strahu glasača od kriminala i inflacije, republikanci su odneli pobede u gotovo svim tesnim trkama za Kongres u četvrtoj najmnogoljudnijoj državi u SAD. Oni su uspeli da "prevrnu" više demokratskih izbornih jedinica u Predstavničkom domu nego u bilo kojoj drugoj državi, a najveće iznenađenje predstavljao je poraz Šona Patrika Malounija, glavnog stratega demokratske kampanje na međuizborima, koji nije uspeo da sačuva ni sopstveno mesto.

Republikanci nisu uspeli da naprave najveće iznenađenje i osvoje guvernersku funkciju, ali su bili mnogo bliže nego što je iko do pre par meseci mogao da očekuje. Aktuelna guvernerka Keti Hočul pobedila je republikanskog rivala Lija Zeldina sa samo pet procentnih poena razlike, što je značajno manje od rezultata njenog prethodnika na toj funkciji Edrua Kuoma na izborima pre četiri godine.

"Ovo je užasna noć u Njujorku", rekao je demokratski strateg Hauard Volfson za "Njujork tajms", komentarišući rezultate njegove partije u toj državi. "Loše je što je generalno dobar rezultat demokrata u celini oštećen arogancijom i nesposobnošću ovde", dodao je on.

Republikanci su, sa druge strane, bili i više nego zadovoljni rezultatima. Oni su naglasili da je dobar rezultat u Njujorku važan ne samo zbog osvajanja većine u Predstavničkom domu, već i kao osnova za ponovno osvajanje svojih nekadašnjih uporišta u ovoj državi, a koja su izgubili prethodnih godina i decenija, navodi njujorški list.

"Republikanci ne bi imali većinu u Predstavničkom domu da nije bilo države Njujork", izjavila je najviše pozicionirana predstavnica republikanaca iz te države Elis Stefanik.

Njujorški republikanci su se do skoro nalazili u nezgodnom položaju, pošto su demokratske vlasti u ovoj državi planirale da iscrtaju granice izbornih jedinica onako kako njima odgovara, u procesu poznatom kao "džerimandering" (gerrymandering). Ipak, najviši sud u državi je na tužbu republikanaca presudio da je to neustavno, a izborne jedinice je na kraju iscrtane na pravedniji način.

To je republikancima omogućilo da profitiraju na nezadovoljstvu građana Njujorka izazvanim visokom inflacijom i kriminalom, kao i neuspesima aktuelnih demokratskih vlasti da se sa njima suoče na adekvatan način.

Demokrate je koštao i latentni sukob između dva krila ove partije – levog i umerenog. Levo krilo, prevođeno grupom "Partija radničkih porodica", nerado je podržalo umerenu guvernerku Hočul, ali se sukob ponovo rasplamsao kada je uticajna predstavnica Aleksandrija Okasio Kortez zatražila smenu lokalnog partijskog šefa Džeja Džejkobsa.

"Nije tajna da je dobar deo rukovodstva u Njujorku deo stare strukture, zasnovane na podršci velikih finansijera, koji se udaljio od svojih sve nezadovoljnijih glasača", izjavila je Kortezova i naglasila da je su reforme u partiji neophodne.

image