Svet

UŽIVO Izbori u SAD: Pokojnik izabran za člana Kongresa; Nevada i Arizona određuju pobednika

Na konačne rezultate može se čekati danima ili nedeljama
UŽIVO Izbori u SAD: Pokojnik izabran za člana Kongresa; Nevada i Arizona određuju pobednika© Tanjug/Steve Marcus/Las Vegas Sun via AP

Međuizbori za američki Kongres održani su 8. novembra, na kojima su Amerikanci birali članove Predstavničkog doma i trećinu Senata.

Na osnovu do sad izbrojanih glasova na izborima za američki Kongres, republikanci su u blagoj prednosti u odnosu na demokrate u trci za Senat sa osvojenih 49 naspram 48 mesta, dok je prednost republikanaca u trci za kontrolu Predstavničkog doma nešto veća - 209 osvojenih mesta naspram 191.

U trci za kontrolu nad Senatom presudiće rezultati izbora u tri savezne države - Džordžiji, Nevadi i Arizoni, navodi Si-En-En.

U postojećem sazivu Predstavničkog doma demokrate imaju tanku većinu (222 prema 213) i gotovo je sigurno da će je posle ovih izbora izgubiti, navodi Bi-Bi-Si.

Izborne komisije širom SAD još verifikuju glasove i, baš kao što se to dogodilo na prošlim izborima 2020. godine, a na konačne rezultate može se čekati danima ili nedeljama.

Sve najnovije vesti o izborima u SAD pratite uživo u blogu RT Balkan.

  • 10. nov 2022 • 13:49

    13:49

    Bajden o kandidaturi za drugi mandat: Ne žuri mi se

    Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da želi da se kandiduje za drugi mandat i da će konačnu odluku doneti sledeće godine.

    "Naša namera je da se ponovo kandidujem. To je bila naša namera nezavisno od rezultata međuizbora", rekao je Bajden i dodao da bi voleo o tome da razgovara sa svojom suprugom Džil između Dana zahvalnosti i Božića, prenosi "Fajnenšel tajms".

    Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

  • 12:52

    Trampa posavetovali da sačeka sa "velikom objavom"

    Savetnik Donalda Trampa tokom njegove predsedničke kampanje, Džejson Miler rekao je za "Njuzmaks" da je posavetovao svog bivšeg šefa da sačeka sa najavom kandidature za izbore 2024. godine jer, navodno, republikanci nisu prošli onoliko dobro koliko su se nadali na međuizborima.

    Miler je posavetovao Trampa da sačeka dok se ne prebroje glasovi iz Džordžije, gde je "mrtva trka" između aktuelnog senatora Rafaela Varnoka i Heršela Vokera, a naročito jer je to država koja je pre dve godine morala da ponovi izbore jer nijedan kandidat nije dobio većinu.

    "Savetujem predsedniku da sačeka do kraja izborne trke u Džordžiji", rekao je Miler. "Prioritet je Heršel. To je veće od bilo čega drugog u zemlji. Moramo da pokažemo da je fokus na Džordžiji."

    Za sada nije jasno da li će Tramp prihvatiti Milerov savet da sačeka sa "velikom objavom" najavljenom za 15. novembar. Tramp nije precizirao šta će saopštiti, ali se pretpostavlja da je reč o njegovoj odluci da ponovo uđe u trku za predsednika Sjedinjenih Država.

  • 12:41

    Bajden zadovoljan rezultatima izbora, kaže da je demokratija sačuvana

    U svom prvom govoru nakon međuizbora američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da je američka demokratija i dalje čitava, iako se našla na udaru prethodnih godina.

    "Imali smo izbore juče, i mislim da je bio dobar dan za demokratiju", izjavio je Bajden, prenosi Si-En-En.

    "Naša demokratija je bila testirana prethodnih godina, ali svojim glasovima, američki narod je još jednom dokazao da smo mi demokratija", rekao je i on i dodao da "dok su novinari i komentatori najavljivali 'crveni talas', to se nije dogodilo."

  • 11:03

    Glasači u Montani odbili obaveznu medicinsku negu za novorođenčad

    Glasači Montane glasali su protiv obevzne medicinske nege za novorođenu decu, uključujući i onu rođenu nakon pokušaja abortusa.

    Oko 52 glasača u ovoj državi bilo je protiv, dok je meru podržalo njih 47 odsto, na osnovu 89 odsto prebrojanih glasova.

  • 10:53

    Demokrate dobile upola manje glasova od Bajdena pre dve godine

    Demokratska partija dobila je gotovo upola manje glasova na međuizborima za Predstavnički dom u odnosu na njihovog predsedničkog kandidata Džozefa Bajdena pre dve godine.

    Bajden je pre sve godine dobio 81 milion glasova, dok je za demokrate ovog puta glasalo "samo" 44 miliona glasača.

    "Nema 'crvenog talasa', ali Amerika je crveno more", napisao je na Tviteru novinar "Foks njuza" Kajl Beker.

  • 10:45

    Birači u Pensilvaniji izabrali mrtvog predstavnika u Kongresu

    Birači u Pensilvaniji izabrali su u utorak mrtvog predstavnika za Kongres, prenosi "Jahu njuz". To znači da će za kasniji datum biti zakazani vanredni izbori kako bi se popunilo mesto preminulog demokrate.

    Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

  • 10:39

    Izbori u Arizoni (ponovo) na udaru kritika

    Problemi sa brojanjem glasova u okrugu Marikopa u Arizoni izazvali su lavinu komentara u Americi, ali i optužbe da je reč o pokušaju krađe izbora u toj saveznoj državi.

    Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

  • 09:16

    Pratite uživo

  • 09:15

    Samo u jednom okrugu u Arizoni ostalo još 400.000 neizbrojanih glasova

    U najmnogoljudnijem okrugu Marikopa u Arizoni ostalo je još najmanje 400.000 glasova da se izbroje.

  • 09:14

    Presek stanja

    Predstavnički dom

    Demokrate 191

    Republikanci 209

    Senat

    Demokrate 48

    Republikanci 49

image