Svet

Ukratko 8.oktobar: Izrael zvanično ušao u rat sa Hamasom; Kurti se hvali naoružavanjem

Predsednik SAD Džozef Bajden poručio je da je dodatna američka vojna pomoć na putu, a grupa nosača aviona "Džerald R. Ford" sve je bliže Izraelu. Rusija upozorava da se oružje koje je namenjeno Kijevu možda prodato i da se našlo u rukama Hamasa
Ukratko 8.oktobar: Izrael zvanično ušao u rat sa Hamasom; Kurti se hvali naoružavanjem© Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg
  • Sukob Hamasa i Izraela danas se nastavio. Izraelski vojno-politički kabinet glasao je za uvođenje klauzule "40 Alef", koja znači formalnu objavu rata, i koja je poslednji put uvedena 1973. godine tokom Jom Kipurskog rata.
  • Predsednik SAD Džozef Bajden poručio je da je dodatna američka vojna pomoć na putu i da će uslediti još, dok je AP preneo da je udarnoj grupi SAD grupi nosača aviona "Džerald R. Ford" bliže Izraelu.
  • Peking, Ankara, i pojedini drugi međunarodni akteri su poručili da je put ka rešavanju krize osnivanje nezavisne države Palestine.
  • Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik objavio je autorski tekst u kojem navodi da antidejtonska BiH ide putem raspada i ne služi nijednom narodu ni građanima u BiH, već je potrebna samo strancima da održavaju tenzije.
  • Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je jedini terorista na "Kosovu" Aljbin Kurti, koji ubija i teroriše srpski narod, nakon što je premijer privremenih prištinskih institucija optužio njegovog sina Danila da je, navodno, bio umešan u događaje u Banjskoj.
  • Pripadnici tzv. kosovske policije su rano jutros zaustavili sanitet KBC Kosovska Mitrovica, nakon čega su "brutalno izvukli vozača i medicinske radnike", rekao je direktor tog kliničko-bolničkog centra Zlatan Elek.
  • Od sutra do 15. oktobra, u Srbiji i 30 evropskih zemalja koje su članice organizacije ROADPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope), biće sprovedena međunarodna akcija pod nazivom "Fokus na putu", saopštio je MUP.

    Akcija će biti usmerena na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja nepropisnog korišćenje mobilnog telefona od strane vozača, kao i nepropisnog korišćenja mobilnog telefona i slušalica od strane pešaka prilikom prelaska ulice.

image