Svet

Stranka premijera Luksemburga izgubila na izborima: Betelu se smeši funkcija u Briselu?

Nakon što su objavljeni rezultati parlamentarnih izbora Betel je rekao da je spreman da ostane u vladi, čak i ako ne bude premijer
Stranka premijera Luksemburga izgubila na izborima: Betelu se smeši funkcija u Briselu?Getty © Dan Kitwood

Na parlamentarnim izborima u Luksemburgu okončana je vlast trostranačke koalicije koju je predvodio premijer te zemlje Gzavije Betel i njegova Demokratska stranka, javlja Rojters.

Prema rezultatima izbora održanih u nedelju, Stranka Zelenih ostala je bez četiri mesta u parlamentu, što znači da je koalicija Demokratske stranke, LSAP socijalista i Zelenih ostala bez većine i neće moći da formira narednu vladu.

Istovremeno, desničarska stranka Alternativne demokratske reforme (ADR) osvojila je dovoljno glasova da pretekne Zelene po broju poslanika u parlamentu, a demohrišćanski CSV zadržao je isti broj poslanika, ali i dalje ostaje po strani, uprkos tome što su stranka sa najviše članova u drugoj najmanjoj zemlji EU.

CSV-u, koju predvodi bivši ministar finansija Luk Friden, nastojaće da pronađe koalicione partnere, da bi prikupila većinu, to jest trideset jednog poslanika od mogućih šezdeset u parlamentu, i to najverovatnije, kako navodi britanska agencija, sa Betelovim demokratama, ili sa LSAP socijalistima.

Predizborna istraživanja su pokazala da će rezultati biti tesni i da bi mogli da rezultuju sa nekoliko koalicionih opcija.

Luksemburg ima 650.000 stanovnika i najbogatija je zemlja EU kada se gleda visina BDP po glavi stanovnika.

Betel je pak rekao da je spreman da ostane u vladi, čak i ako ne bude premijer.

"Politiko" piše da bi bivši premijer uskoro mogao da se pridruži redovima bivših evropskih lidera sa ciljem da dobije najviši posao u Briselu.

"Za mene nije bitna titula, važan je program koji želite da radite, a ne posao", rekao je odlazeći premijer.

On je bio čest gost Beograda i Prištine i delio savete u kom pravcu bi trebalo da se kreću pregovori, zato ne bi čudilo da u Briselu dobije Zapadni Balkan kao novu funkciju.

image