Svet

"RIA Novosti": Kijev ne može da vrati kredite Zapada - platiće ih zemljom

Stručnjaci poručuju da Kijev nije u stanju da preživi ni jedan jedini dan bez zapadne pomoći, jer mesečni izdaci vojske ”pojedu” skoro ceo godišnji budžet
"RIA Novosti": Kijev ne može da vrati kredite Zapada - platiće ih zemljomwww.globallookpress.com © Sergei Chuzavkov

Ukrajina više nije u stanju da postoji bez zapadnih kredita, ocenio je danas za "RIA Novosti" Andrej Suzdaljcev, vanredni profesor Fakulteta za svetsku ekonomiju i politiku. On je dodao da Kijev, sa druge strane, ne može da isplati te kredite, zbog čega će biti prinuđen da to uradi preko svojih teritorija.

Izjava je usledila nakon jučerašnjeg saopštenja Evropske unije da je blok predložio izdavanje novog kredita Ukrajini u vrednosti od 18 milijardi evra, koji bi se isplaćivao tokom narednih 35 godina uz određene povlastice.

"Ukrajina danas ne može da preživi ni jedan dan bez pomoći Zapada. Uostalom, državna kasa je prazna, odavno je opljačkana… Prehrambena industrija i transport manje-više rade u zemlji. Vojska svakog meseca pojede skoro ceo godišnji budžet", objasnio je ekspert.

Po njegovim rečima, plate i penzije u zemlji sada se isplaćuju upravo pomoću zapadnih kredita.

"Dužnička rupa u koju sada lete je zaista bez dna. Sve će morati da plate ukrajinskom zemljom, svojom teritorijom", istakao je Suzdaljcev i dodao ne smatra da će Zapad oprostiti ove pozajmice, iako se u Kijevu, kako on kaže, upravo tome nadaju.

Evropska komisija saopštila je juče da unija ipak neće moći da isplati Ukrajini punu sumu od devet milijardi dolara do kraja godine u vidu pozajmica, iako je to bilo dogovoreno u maju. Blok je naglasio da će kredit u iznosu od 2,5 milijarde dolara biti poslednji u 2022. godini. Očekuje se da će ga Kijev primiti krajem novembra. 

image