Svet

Amerika upozorila Iran: Ne mešajte se u izraelski sukob sa Hamasom

Vašington poslao "snažnu poruku" Teheranu i drugim faktorima na Bliskom istoku
Amerika upozorila Iran: Ne mešajte se u izraelski sukob sa HamasomGetty © Handout / Handout

General SiKju Braun, predsedavajući Zajedničkog generalštaba SAD upozorio je Iran da se "ne meša" u Hamasov napad na Izrael, jer SAD i drugi saveznici nastoje da spreče dalje širenje smrtonosnog sukoba.

Braun je novinarima objasnio da je nedavna odluka SAD da premesti grupu nosača aviona bliže Izraelu posebno usmerena na odvraćanje Irana i obeshrabrivanje neprijatelje Izraela da iskoriste eskalaciju sukoba na Bliskom istoku.

"Naše premeštanje snaga nisu samo podrška Izraelu, već i da odvrate sve druge entitete koji bi mogli da odluče da podrže Hamas u ovom konkretnom sukobu sa Izraelom", rekao je Braun. "Želimo da pošaljemo prilično snažnu poruku. Ne želimo da se ovo širi, a ideja je da Iran dobije tu poruku glasno i jasno", dodao je on.

Američki zvaničnici su rekli da nemaju direktne informacije koje bi podržale izveštaje da je Iran bio umešan u planiranje napada Hamasa, ali su istakli da je Teheran glavni saveznik grupe i da joj je obezbedio oružje i obuku. Kako navodi "Fajnenšel tajms", SAD takođe strahuju da bi libanska militantna grupa Hezbolah, koju podržava Iran, mogla direktnije da se uključi u sukob.

image