Svet

Pentagonova pomorska armada u Mediteranu kao podrška Izraelu

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin izjavio je da će njegova zemlja, pored pomoći Izraelu u sukobu s Hamasom, pojačati prisustvo na Bliskom istoku, dok stručnjaci upozoravaju da će gomilanje snaga u tom rejonu dovesti do velike eskalacije
Pentagonova pomorska armada u Mediteranu kao podrška Izraeluwww.globallookpress.com © Andrej Tarfila

Pentagon je poslao udarnu grupu nosača aviona u istočni Mediteran kao znak podrške Izraelu u sukobu s Hamasom.

Armadu predvodi nosač aviona na nuklearni pogon "USS Džerald R. Ford", a prate ga razarači navođenih raketa i krstarice s navođenim raketama, izjavio je ministar odbrane SAD Lojd Ostin i dodao da će Vašington obezbediti municiju i drugu vojnu opremu Izraelskim odbrambenim snagama (IDF).

Takođe, SAD će pojačati snage na Bliskom istoku, kao odgovor na napade Hamasa.

"Jačanje položaja naših zajedničkih snaga, pored materijalne podrške koju ćemo brzo pružiti Izraelu, naglašava čvrstu podršku Sjedinjenih Država Izraelskim odbrambenim snagama i izraelskom narodu", naveo je Ostin u saopštenju.

SAD će i povećati prisustvo borbenih aviona na tom području; u poslednjih nekoliko meseci već su poslale nekoliko F-35, F-15, F-16 i A-10 na Bliski istok kao odgovor na poteze Irana.

Kako navodi američka televizijska mreža Si-En-En, prisustvo udarne grupe ima za cilj da odvrati Hezbolah u Libanu, kao i druge militantne grupe koje su izraelski rivali.

AP je pak naveo da je "USS Džerald R. Ford" trenutno najmoderniji američki nosač aviona s posadom od oko 5.000 ljudi.

Predsednik SAD Džozef Bajden ranije je obećao da će ponuditi "sva odgovarajuća sredstva podrške" Izraelu.

Međutim, politički analitičar "Al Džazire" Marvan Bišar upozorio je da će slanje grupe nosača dovesti do "velike eskalacije".

"Ideja o gomilanju oružja na Bliskom istoku u ovom trenutku je opasna", istakao je Bišar.

Militantne grupe su započele napad na Izrael iz Gaze kopnom, morem i vazduhom. Ispaljeno je oko 2.500 raketa. Izrael je odgovorio vazdušnim napadima na Gazu i premestio je trupe prema svojoj južnoj granici. Izraelska vlada je u nedelju, 8. 10, zvanično proglasila ratno stanje.

image