Svet

U Briselu besni na Mađarsku zbog blokade pomoći Ukrajini: Ne igrajte poker sa nama

Budimpešta blokirala finsnijsku pomoći Ukrajini od EU u vrednosti od 18 milijardi evra
U Briselu besni na Mađarsku zbog blokade pomoći Ukrajini: Ne igrajte poker sa namawww.globallookpress.com © IMAGO/Martin Juen

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok kritikovala je Mađarsku zbog blokiranja finansijske pomoći EU Ukrajini u vrednosti od 18 milijardi evra, rekavši da Budimpešta ne bi trebalo da "igra poker" u pokušaju da izvrši pritisak na Brisel u odvojenom sporu oko vladavine prava.

Komentari Berbokove nadovezali su se na kritike nekoliko diplomata EU koji su optužili vladu premijera Viktora Orbana za ucenu.

Evropska komisija je u sredu predložila paket podrške od 18 milijardi evra kako bi pomogla Ukrajini da koliko toliko sačuva svoju ekonomiju i javni sektor i obnovi kritičnu infrastrukturu uništenu u sukobu sa Rusijom.

Na sastanku ambasadora EU Mađarska je rekla da ne može da podrži paket pomoći Kijevu čime je stvorena potencijalno fatalna prepreka jer novac za Ukrajinu ne može da bude prosleđen bez podrške svih 27 zemalja EU.

Mađarska je izazvala frustraciju u Briselu, Berlinu i drugim prestonicama EU. Četiri zvaničnika i diplomate EU rekli su za "Politiko" da je blokada pomoći pokušaj ucene Budimpešte da pritisne Uniju da im odmrzne preko 13 milijardi evra iz EU fonda za oporavak. Mađarski deo mogao bi da bude suspendovan sledećeg meseca ako zemlja ne reši dugogodišnji problem korupcije i vladavine prava.

"Naša finansijska, naša humanitarna podrška Ukrajini u okviru zimske pomoći nije normalna evropska stvar u kojoj ljudi igraju poker i pregovaraju napred i nazad o finansijskim resursima", rekla je nemačka ministarka na pitanje da li Mađarska pokušava da natera EU da napravi ustupke u sporu oko vladavine prava.

"Mi smo u situaciji da spasavamo živote upravo uz finansijsku podršku Evrope“, rekla je Berbok, koja je u Berlinu govorila na konferenciji za novinare sa švedskim kolegom Tobijasom Bilstromom. "Vidimo da je najmanje 30 odsto, ako ne i 40 odsto, civilne infrastrukture u Ukrajini uništeno“, dodala je ona, tvrdeći da se paket pomoći EU mora brzo odobriti jer je "zima pred vratima".

Mađarski ministar finansija Mihalj Varga objasnio je stav Mađarske. "Mađarska je spremna da podrži Ukrajinu, ali ne želimo da doprinesemo bilo kakvom novom kreditu koji bi EU preuzela."

Mađarska je pod sve većim finansijskim pritiskom jer EU preti da suspenduje oko 7,5 milijardi evra u fondovima EU za ovu zemlju u okviru mehanizma koji povezuje isplate budžeta sa standardima vladavine prava, dok je dodatnih 5,8 milijardi evra u fondovima za oporavak od koronavirusa takođe na ledu Brisel zahteva antikorupciju i reforme pravosuđa kako bi se novac oslobodio.

Mađarska je obećala da će sprovesti tražene reforme ali je istovremeno poručila da neće razmatrati članstvo Finske i Švedske u NATO dok ne reši pitanje EU sredstava.

Pitanje sredstava će verovatno biti razmotreno na sastanku evropskih ministara finansija 6. decembra.

image