Svet

Američki Kongres: SAD moraju da se pripreme za rat sa Rusijom i Kinom

Komisija je pozvala Vašington da drastično proširi svoj nuklearni arsenal
Američki Kongres: SAD moraju da se pripreme za rat sa Rusijom i Kinomwww.globallookpress.com © Guenter Fischer

Vašington treba hitno da proširi svoj nuklearni arsenal i da ojača konvencionalnu vojsku, kako bi se suočio sa kombinovanom moći Moskve i Pekinga, navela je Kongresna komisija za strategiju u svom konačnom izveštaju, objavljenom u četvrtak, prenosi RT internešenel.

"SAD i njihovi saveznici moraju da budu spremni da istovremeno poraze ili odvrate oba protivnika", saopštila je komisija Kongresa. "Međunarodni poredak koji predvode SAD i vrednosti koje podržava nalaze se u opasnosti od kineskog i ruskog autoritarnog režima."

Iako Komisija nije predstavila nikakve konkretne dokaze o tome da Rusija i Kina rade zajedno, ona je "zabrinuta da će možda postojati konačna koordinacija između njih", rekao je visoki zvaničnik upoznat sa ovim izveštajem Rojtersu, uz uslov da ostane anoniman. Trenutna američka strategija nacionalne bezbednosti poziva na poraz svog glavnog protivnika i istovremeno odvraćanje drugog.

Komisija tvrdi da će kombinovana pretnja Kine i Rusije postati akutna već 2027. godine, tako da "odluke treba doneti sada kako bi se nacija pripremila". Komisija, na osnovu 131 nalaza i 81 preporuke predlaže masovno proširenje američkih konvencionalnih oružanih snaga i nuklearne trijade.

Izveštaj zahteva više stelt bombardera B-21 i podmornica sa balističkim projektilima klase "kolumbija". Avioni B-21 su još u razvoju, a očekuje se da će ući u upotrebu najranije 2027. godine. Prve dve podmornice klase "kolumbija" su u izgradnji i očekuju se do kraja 2030. godine. Američka mornarica planira da naruči 12 ovih podmornica, kako bi zamenile 18 brodova klase "ohajo", koji su trenutno u upotrebi.

"Uz sve preporuke Komisije za povećanje broja strateških i taktičkih nuklearnih sistema, troškovi se u ovom izveštaju skoro ne pominju", navela je Federacija američkih naučnika (FAS), dodajući da izveštaj "ne priznaje nikakva ograničenja potrošnje za odbranu."

Na konferenciji za štampu, na kojoj je predstavljen ovaj izveštaj, potpredsednik Komisije, republikanski senator Džon Kil rekao je da je veća vojna potrošnja mala cena da se spreči mogući nuklearni rat i da predsednik Džozef Bajden i Kongres moraju da potroše više novca.

Međutim, prema FAS-u, preporuke komisije će "verovatno pogoršati trku u naoružanju, suziti okvir za angažovanje sa Rusijom i Kinom u kontroli naoružanja i preusmeriti finansiranja koja imaju prioritet".

Jedini razlog zašto se Komisija ne zalaže za trenutno proširenje američkih nuklearnih zaliha je taj što "kompleks za proizvodnju oružja trenutno nema kapacitet za to", napominje FAS, dodajući da nema potrebe za trkom u nuklearnom naoružanju sve dok SAD imaju dovoljno podmornica, koje predstavljaju kredibilno sredstvo odvraćanja od napada protivnika.

image