Svet

Najnovije istraživanje u Nemačkoj: AfD stoji bolje nego ikad, podržava je 23 odsto birača

Stranke vladajuće koalicije postigle su u anketi najgori rezultat od saveznih izbora, a Alternativa za Nemačku najbolji, prenosi "Špigl"
Najnovije istraživanje u Nemačkoj: AfD stoji bolje nego ikad, podržava je 23 odsto birača© Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

Vladajuća "semafor koalicija" u Nemačkoj dosegla je najnižu tačku u istraživanjima javnog mnjenja, dok podrška Alternativi za Nemačku (AfD) raste, pokazala je anketa ARD "Morgenmagazina".

Stranke "semafor koalicije" i dalje su pod pritiskom nakon lokalnih izbora u Bavarskoj i Heseu. U istraživanju su postigle najgori rezultat od saveznih izbora, piše "Špigl".

Zajedno, Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD), Zeleni i Stranka slobodnih demokrata (FDP) dobili su podršku trećine birača u istraživanju koje je sproveo Infratest dimap institut. Alternativa za Nemačku postigla je najbolji rezultat sa 23 odsto. 

Da su sledeće nedelje savezni izbori, CDU/CSU dobile bi jedan procenat više u odnosu na prošlonedeljnih 29 odsto i bile bi najjača frakcija. SPD bi izgubio jedan procenat i osvojio 15 odsto, što je najgori izborni rezultat u ovom izbornom periodu. Zeleni bi takođe izgubili jedan procentni poen i dobili 13 odsto glasova, kao i FDP koji bi onda bio na pet odsto. 

Prema istraživanju, Nemce trenutno najviše brine tema imigracija i izbeglica: 44 odsto njih navelo je ovo pitanje kao najvažniji politički problem koji nadležni treba prvo da rešavaju.

Na drugom mestu su pitanja oružanog konflikta, mira, spoljne politike (18 odsto smatra da su ona prioritet), na trećem penzije i penziono osiguranje (13 odsto). Ekonomiju kao politički prioritet vidi 11 odsto građana, a inflaciju i poreze 10 odsto.

U istraživanju Infratest dimap instituta, urađenom za potrebe ARD "Morgenmagazina", učestvovalo je 1.203 nemačkih građana s pravom glasa.

image