Svet

Američke vojne vežbe u pustinji: Simulacija invazije na Evropu i Pacifik i statisti koji govore ruski

Američke i britanske snage simulirale su scenario invazije na Evropu i jedno pacifičko ostrvo
Američke vojne vežbe u pustinji: Simulacija invazije na Evropu i Pacifik i statisti koji govore ruskiwww.globallookpress.com © Airman 1st Class Dwane Young/Keystone Press Agency

Britanska vojska poslala je novi elitni pešadijski puk i vod operatera dronova u pustinju Mohave da učestvuju u američkoj vežbi ratnih igara koja simulira rusku invaziju na Evropu.

Oko 450 britanskih vojnika prebačeno je u Kaliforniju na dvonedeljne vežbe u Fort Irvinu, američkoj vojnoj bazi koja se prostire na skoro 1.000 kvadratnih milja. Među onima koji su se pridružili vežbama, nazvanim "Projekat konvergencija", bili su i rendžeri, elitni puk britanske vojske formiran prošle godine.

Britanske, američke i australijske trupe testirale su nove borbene tehnike dok su izvlačile pouke iz rata u Ukrajini, trenirajući na otvorenim predelima pustinje koji su slični ravnim terenima ukrajinske stepe, prenosi "Tajms".

Prva polovina "Projekta konvergencije", koja je imala ograničeno britansko učešće, zamišljala je sukob koji izbija na pacifičkom ostrvu. Druga faza, koja je završena ove nedelje, imala je veći britanski kontingent, simulirala je kopneni rat u Evropi. Oba se odvijaju u pozadini rastućih tenzija sa Kinom i Rusijom.

Ukupno je oko 4.500 vojnika učestvovalo u vežbama gde su kulise radili holivudski scenografi, koje je angažovala američka vojska i gde su statisti govorili ruski.

Lažni civili čak imaju svoje društvene mreže preko kojih organizuju "nemire" koje vojnici tada moraju da smire.

"Ovo je dokazalo da možemo da radimo zajedno sa američkim specijalnim snagama“, rekao je kapetan rendžera Oli Din, koji je predvodio osmočlani odred koji radi sa 7. grupom specijalnih snaga SAD. "Shvatamo da smo na nivou standarda.“

image