Svet

Šaljemo, ali ne šaljemo: Južna Koreja prodaje oružje Vašingtonu koji ga prosleđuje ukrajinskim snagama

Artiljerijske jedinice potrajaće nekoliko nedelja intenzivne borbe
Šaljemo, ali ne šaljemo: Južna Koreja prodaje oružje Vašingtonu koji ga prosleđuje ukrajinskim snagamawww.globallookpress.com © Thomas Imo/PHOTOTHEK

Južna Koreja će prodati artiljerijske granate namenjene ukrajinskim snagama kroz poverljivi sporazum o oružju između Seula i Vašingtona, piše "Volstrit džornal".

Američki zvaničnici upoznati sa sporazumom rekli su da će SAD kupiti 100.000 metaka artiljerijske municije koji će biti isporučeni Ukrajini, što je dovoljno da snabde ukrajinske artiljerijske jedinice za najmanje nekoliko nedelja intenzivnih borbi.

Slanje oružja preko sporazuma sa SAD omogućava Južnoj Koreji da se drži svoje javne obaveze da neće slati vojnu podršku Ukrajini ali će istovremeno pomoći Vašingtonu, najvećem savezniku Seula u "borbi" sa Severnom Korejom.

Oružje koje je obezbedila Južna Koreja omogućiće Amerikancima da snabdevaju Ukrajince bez dubljeg kopanja u američke zalihe artiljerijskih metaka, za koje su američki zvaničnici priznali da se brzo smanjuju. U avgustu je zaliha američkih artiljerijskih metaka kalibra 155 mm pala na nivoe koji su zabrinjavali Pentagon dok je Ukrajina učestvovala u žestokim artiljerijskim duelima sa ruskim snagama, a američki zvaničnici kažu da je situacija sada znatno gora.

Ministar odbrane Južne Koreje Li Džong-sup sastao se ranije ovog meseca sa ministrom odbrane Lojdom Ostinom i u principu se saglasio da nastavi sa artiljerijskim sporazumom.

Ministarstvo odbrane u Seulu saopštilo je da je južnokorejska kompanija u pregovorima sa SAD da dopuni američke zalihe artiljerijskih granata od 155 mm. Stav vlade Južne Koreje da ne isporučuje oružje Ukrajini ostaje nepromenjen, navodi se u saopštenju.

"Pregovori se odvijaju pod pretpostavkom da će SAD biti krajnji korisnik", dodaje se u saopštenju.

"Svaka potencijalna prodaja ili transfer opreme se uvek pažljivo procenjuje u odnosu na trenutne i buduće zahteve vojne spremnosti SAD i Južne Koreje i neće umanjiti naš odbrambeni stav ili spremnost da odgovorimo na regionalne pretnje“, rekao je potpukovnik Marti Majners, portparol američkog Ministarstva odbrane.

Ranije ovog meseca, SAD su poslale pošiljku američkih artiljerijskih granata iz svojih zaliha u Južnoj Koreji, transfer koji Ministarstvo odbrane ranije nije prijavilo niti priznalo.

"Snage Sjedinjenih Država od Koreje su zatražene da podrže ove napore obezbeđivanjem neke od svoje opreme“, rekao je pukovnik Isak Tejlor, portparol američke komande u Južnoj Koreji.

Američki zvaničnici kažu da iako Južna Koreja obezbeđuje sopstvenu artiljeriju za Ukrajinu, to neće potkopati njenu vojnu spremnost, čak i kada se tenzije sa Severnom Korejom intenziviraju. Dok Severna Koreja ima ogromne zalihe artiljerijske municije, vojni stručnjaci kažu da Južna Koreja ima niz sistema da odgovori na pretnju, uključujući sopstvene raketne snage.

Poljska je potpisala ugovore sa Južnom Korejom u vrednosti od 5,8 milijardi dolara za kupovinu tenkova, haubica i raketnih bacača. To će Varšavi olakšati slanje oružja Ukrajini, a da se ne izloži riziku, piše list.

U međuvremenu, Rusija se okrenula Severnoj Koreji za artiljerijske granate, koje se šalju indirektnim rutama koje uključuju pošiljke preko trećih zemalja na Bliskom istoku i Severnoj Africi, saopštila je nedavno američka administracija.

Pjongjang i Moskva su odbacili ove izveštaje kao neistinite.

Rusija je u februaru pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini koju Zapad snabdeva oružjem i opremom ali ne učestvuje direktno u sukobu.

image