Svet

Referendum u Australiji: "Ne" za Aboridžine u Ustavu

Stanovnici kontinenta smatraju da odredbe koje se tiču domicilnog stanovništva ne treba da se nađu u Ustavu, što je po oceni premijera korak dalje u pomirenju države sa starosedeocima
Referendum u Australiji: "Ne" za Aboridžine u Ustavu© Tanjug/AP Photo/Rick Rycroft

Australijanci su na referendumu odbacili predlog da se ustavom prizna aboridžinski narod, što je trebalo da bude novi korak u pomirenju države sa svojim autohtonim stanovništvom.

Cilj referenduma je bio da Aboridžini i ljudi sa ostrva u Toresovom prolazu dobiju mogućnost da u okviru parlamenta daju predloge vladi o pitanjima koja se tiču njihovih zajednica, odnosno za osnivanje savetodavnog tela, domorodačkog odbora nazvanog Glas parlamentu.

Nakon 70 odsto prebrojanih glasova širom zemlje "ne" je zaokružilo oko 60 odsto izašlih u odnosu na 40 odsto onih koji su podržali ustavne amandmane, preneo je Rojters.

Australijska televizija Ej-Bi-Si i drugi tamošnji mediji izneli su projekcije da će najmanje četiri savezne države – Novi Južni Vels, Tasmanija, Kvinslend i Južna Australija – glasati protiv izmena 122 godine starog ustava, što znači da referendum nije prošao.

Bilo je potrebno da se u najmanje četiri od šest australijskih saveznih država više od polovine birača izjasni za promenu Ustava.

Domicilno stanovništvo u Australiji čini 3,2 odsto od 26 miliona stanovnika.

Premijer Entoni Albaneze rekao je da se nije nadao ovakvom ishodu referenduma, te da će zemlja morati da traži novi put za pomirenje.

"Sutra moramo da tražimo novi put napred sa istim optimizmom. Zalagali smo se za ovu promenu iz ubeđenja. Ali kada radite teške stvari, kada ciljate visoko, ponekad padnete i večeras smo priznali, razumemo i poštujemo rezultat referenduma", izjavio je Albaneze za tamošnju TV i poručio starosedeocima da ne gube nadu.

Zagovornici promene Ustava zalagali su se za popravljanje narušenih veza s aboridžinskom zajednicom, dok su protivnici zastupali tezu da će tako doći do još veće podele među Australijancima.

Referendumi inače retko kad prolaze u Australiji – uspelo ih je samo osam od 44, koliko je održano od osnivanja zemlje 1901. godine.

image