Svet

Hrvatski klub iz Australije slavi Ante Pavelića

Klub uz to prodaje robu sa ustaškim sloganom "Za dom spremni!", koji je zabranjen čak i u Hrvatskoj
Hrvatski klub iz Australije slavi Ante Pavelića© instagram/oconnorknights

Australijski Hrvatski klub u Kanberi dospeo je na stranice "Ej-Bi-Si njuza", jer je fudbalski klub "O'Konor najts" koji sponzorišu objavio na društvenim mrežama fotografije tima koji pozira ispod portreta Ante Pavelića, vođe ustaškog pokreta koji je sarađivao s fašističkim režimima u Italiji i Nemačkoj za vreme Drugog svetskog rata.

Ej-Bi-Si navodi reči stručnjaka antifašističke istraživačke organizacije "Vajt rouz sosajeti" da je Pavelić odgovoran za genocid nad stotinama hiljada Srba, Jevreja i Roma za vreme postojanja Nezavisne Države Hrvatske.

Pošto su se proširile internetom, fotografije su uklonjene sa svih stranica "O'Konor najtsa" na društvenim mrežama.

Uz to Australijski hrvatski klub, u predgrađu Tarner, prodaje robu sa ustaškim sloganom "Za dom spremni!", koji je zabranjen čak i u Hrvatskoj.

Klub je 2016. godine morao da plati 63.000 dolara odštete zbog diskriminacije čoveka kojem su uskratili članstvo, jer se usprotivio izlaganju ustaških portreta, zastava i simbola.

Iz fudbalske asocijacije su poručili da su fotografije povučene čim su saznali za slučaj budući da ne tolerišu diskriminaciju, mržnju ili nasilje.

Portparol "Vajt rouz sosajetija" je pak rekao da su ustaški simboli isticani i u drugim fudbalskim klubovima u Australiji – u Melburnu, Sidneju, Adelejdu, Nort Džilongu.

"Ovde postoje ljudi koji se rado osvrću na fašistički režim. Ali kada slavite i normalizujete ovaj režim, vi normalizujete poricanje genocida, vi fetišizujete fašistički militarizam", zaključili su iz udruženja.

U Australiji se inače priprema zakon koji će zabraniti korišćenje nacističkih simbola, što je posledica najpre delovanja društvenih i fudbalskih klubova hrvatske zajednice u Melburnu i Sidneju koji sve otvorenije slave ustaški režim.

Pored proslave godišnjice osnivanja Nezavisne Države Hrvatske, svakog 10. aprila, što redovno prati isticanje ustaških zastava i simbola, postoje i sajtovi na kojima se prodaju raznorazni ustaški suveniri, pa i majice i kape s likom Ante Pavelića, bliskog saradnika Adolfa Hitlera.

image