Svet

Ukratko 15. oktobar: Netanijahu preti Hamasu; na Kosmetu privode Srbe i zbog "pogrešnih" majica

Premijer Izraela poručio da će njegova zemlja "razmontirati" palestinski pokret; lider Rusije izjavio da je Si Đinping pouzdan partner; na Kosmetu priveden mladić jer je nosio majicu sa srpskim manastirima
Ukratko 15. oktobar: Netanijahu preti Hamasu; na Kosmetu privode Srbe i zbog "pogrešnih" majica© Tanjug/AP Photo/Mosa'ab Elshamy
  • Umesto da se strasti stišavaju u izraelsko-palestinskom sukobu, premijer Izraela Benjamin Netanijahu poručio je na prvoj sednici proširene vanredne vlade u Tel Avivu da će "razmontirati" Hamas, koji je opisao kao "krvožedne monstrume".
  • Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je ukrajinska ofanziva "potpuno propala" i pored toga što Kijev priprema nove operacije u nekoliko pravaca na frontu. Rusi su pak spremni da odgovore na sve napade Ukrajinaca.
  • Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev podigao je azerbejdžansku zastavu u najvećem gradu Nagorno-Karabaha Hankandiju, odnosno kod Jermena poznatom kao Stepanakert, i tako potvrdio kontrolu Bakua nad regionom koji zvanično prestaje da postoji 1. januara 2024. godine.
  • Novi zemljotres u Avganistanu, sedmi u proteklih sedam dana, ponovo je pogodio zapadni deo zemlje, provinciju Herat, ali srećom nije bio razoran kao onaj 8. oktobra kada je poginulo skoro dve i po hiljade ljudi. U novom pomeranju tla povređeno je više od sto osoba.
  • Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, povodom medijskih natpisa da bi poslanici Evropskog parlamenta mogli da traže uvođenje kaznenih mera protiv Srbije a u vezi s dešavanjima u Banjskoj na KiM, da je najpre potrebno sačekati i videti da li će ih biti, kao i zbog čega će ih biti.
  • Danas je godišnjica pokolja u Kraljevu koji je zasenio onaj kojeg su nemački vojnici počinili u Kragujevcu. Oba zločina počinjena su istog meseca, u oktobru 1941. Oba je počinio nemački Vermaht i oba oličavaju neviđenu nacističku represiju nad srpskim narodom.
  • Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je, u besedi tokom liturgije koju je služio u Hramu Hristovog Vaskrsenja u glavnom gradu Crne Gore, da se u Podgorici bolje nego na drugim mestima zna "ko smo, koje smo vere, kojim jezikom govorimo i kojem narodu pripadamo".
  • U Zubinom Potoku na Kosmetu priveden je Stefan Spasojević jer je nosio majicu na kojoj su bili srpski manastiri s natpisom "Ne damo te zemljo Dušanova". Ukoliko tamošnji tužilac odluči da pokrene postupak, Srbinu preti od jedne do pet godina zatvora.
image