Svet

Kinesko upozorenje Izraelu: Prevazišli ste okvire samoodbrane

Izrael je tokom vikenda bombardovao kolonu civila dok su napuštali Pojas Gaze, što je naišlo na osudu dela međunarodne zajednice, u kojem je i Kina
Kinesko upozorenje Izraelu: Prevazišli ste okvire samoodbrane© Alexi J. Rosenfeld

Izraelski vazdušni udari na pojas Gaze prevazišli su okvire samoodbrane, rekao je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

Zaštita "osnovnih potreba ljudi u Gazi" je prioritet i "Kina se protivi i osuđuje sve akte koji ugrožavaju civile", rekao je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, tokom razgovora sa ministrom spoljnih poslova Saudijske Arabije Fejsalom bin Farhanom al Saudom, prenose kineski mediji.

"Protivimo se aktima koji ugrožavaju civile i predstavljaju kršenje međunarodnog prava", rekao je ranije portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin. "Posvećeni smo promovisanju mirovnih pregovora i postizanju prekida vatre i nastavićemo da radimo na deeskalaciji i obnavljanju mirovnih pregovora."

Hamas koristi oko 480 kilometara, ili 300 milja, tunela ispod Gaze, prema američkom istraživačkom centru Institut za proučavanje rata.

U borbama je do sada poginulo više od 2.500 Palestinaca, a ranjeno je više od 10.000, podaci su palestinskog Ministarstva zdravlja. Takođe, tokom sukoba, poginulo je više od 1.400 Izraelaca.

Mediji prenose i da se Izrael sprema za novu fazu ratovanja: kopnenu invaziju.

image