Svet

"Hil": Novi dokazi mogu da unište Bajdenovu odbranu o poverljivim dokumentima

Nadzorni odbor Predstavničkog doma vodi istragu protiv aktuelnog američkog predsednika zbog iznošenja poverljivih dokumenata
"Hil": Novi dokazi mogu da unište Bajdenovu odbranu o poverljivim dokumentimawww.globallookpress.com © White House

Specijalni savetnik Robert Hur vodi istragu protiv aktuelnog američkog predsednika Džozefa Bajdena u vezi sa posedovanjem poverljivih dokumenata, uključujući neke koji potiču još iz vremena dok je Bajden bio senator.

Novi dokazi mogli bi da utiču ne samo na krivičnu istragu, već i za istragu o opozivu predsednika.

Nadzorni odbor Predstavničkog doma objavio je novi vremenski okvir za otkrivanje poverljivih dokumenata na različitim lokacijama povezanim sa Bajdenom.

Bajden je insistirao na tome da nije imao nikakva saznanja ili učešća u uklanjanju ili korišćenju dokumenata, ali su ona ipak više puta premeštana i podeljena.

Neki dokumenti su pronađeni u kancelariji Pen centra koji koristi Bajden u Vašingtonu. Drugi su pronađeni u njegovoj garaži i navodno u biblioteci, piše u svojoj kolumni za "Hil" profesor prava na Univerzitetu Džordž Vašington Džordž Tarli.

Američki predsednik je izjavio da se ne kaje zbog svog ponašanja i da će istraga o dokumentima biti završena uskoro, kad se utvrdi da tu nema ničega.

Sada se, međutim, vidi da je tvrdnja Bele kuće ne samo lažna već je bila i namerno tako saopštena, piše Tarli. Bajdenov advokat i Bela kuća su dugo tvrdili da su obavestili nacionalni arhiv čim su dokumenta otkrivena, ali su se mnogi zapitali zašto nisu pozvali FBI.

Tarli piše da se čini da to nije tačno, jer je utvrđeno da je jedna od Bajdenovih pomoćnica i bliska prijateljica njegovog sina Hantera Eni Tomasini pregledala tajni materijal 18. marta 2021, dva meseca nakon što je Bajden preuzeo dužnost, a 20 meseci nakon što je Bajdenov tim tvrdio da su dokumenta pronađena.

Nadzorni odbor navodi da je Bela kuća izostavila mesece komunikacije, planiranja i koordinacije između više zvaničnika, zaposlenih u Pen centru Bajdena i ličnih advokata, kako bi vratila kutije koje sadrže poverljive materijale.

Ako su otkriveni dokazi verodostojni, biće dovedena u pitanje vremenska linija koju Bajdenov tim zastupa, a to bi moglo da ima uticaj i na istragu i eventualni opoziv predsednika.

Bajden je insistirao da je bio potpuno iznenađen otkrićem dokumenata u novembru 2021. On je ponovio izjave svojih advokata da su odmah pozvali arhiv.

Sa druge strane, Bajdenovi advokati su više puta izjavljivali da nisu pronađeni drugi poverljivi dokumenti, što se više puta pokazalo kao laž.

Postoji zabrinutost da su Bajdenovi advokati kontaminirali dokaze do trenutka kada je FBI izvršio pretres.

Nejasno je šta Hur može da uradi ako na osnovu svedoka ili forenzičkog testiranja otkrije da je Bajden lagao, piše Tarli.

Postavlja se pitanje da li je Bajden znao da je izveštaj koji su dali njegovi advokati lažan, da li je svesno posedovao poverljiva dokumenta i lagao o njihovom otkriću, upotrebi i uklanjanju. Konačno, ako bi ponovio svoju lažnu tvrdnju pred Hurom, mogao bi da odgovara zbog lažne izjave.

Na kraju, Tarli piše da ako su ove tvrdnje tačne i Bajden sve ovo prekršio svesno, pitanje za Kongres je da li on može da ostane predsednik SAD.

image