Svet

Rat u Izraelu posvađao Evropu: Fon der Lajen i Borelj na pogrešnom mestu u pogrešno vreme

Rat Izraela i Hamasa doveo je podela u vrhu Evropske unije
Rat u Izraelu posvađao Evropu: Fon der Lajen i Borelj na pogrešnom mestu u pogrešno vremewww.globallookpress.com © Pool /Ukrainian Presidentia

Napad palestinske grupe Hamasa na Izrael, u kom je život izgubilo oko 1.300 ljudi, već je kolokvijalno prozvan "izraelski 11. septembar".

Ipak, za razliku od napada na Njujork od pre 20 godina, kada su Evropljani bili ujedinjeni u potpunoj podršci Sjedinjenim Američkim Država, nedavni događaju i Izraelu ponovo su izneli na površnu podele koje postoje u Briselu, piše nemački "Bild".

"U EU se vodi rasprava oko toga ko zapravo vodi evropsku spoljnu politiku, ko predstavlja zajedničku poziciju više od 450 miliona ljudi - ukoliko takva osoba zaista i postoji", navodi nemački list.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel zakazao je sastanak šefova evropskih država i vlada za utorak, kada bi oni trebalo da dođu do zajedničkog stava.

U centru rasprave našla se predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Njena odluka da osvetli zgradu Komisije u bojama izraelske zastave, na dan kada je isto urađeno sa Ajfelovom kulom u Parizu i Brandenburškom kapijom i Berlinu, naišla je na kritike sa čitavom političkog spektra, navodi nemački list.

To je bio samo početak, pošto su "otrovne strelice" zaista počele kada je ona prošle godine odlučila da, zajedno sa predsednicom Evropskog parlamenta Robertom Mecolom, poseti Izrael kako bi iskazala solidarnost.

Francuska evroposlanica iz redova liberalne grupacije "Obnovimo Evropu" Natali Lozao je na društvenoj mreži Iks napisala da "gospođa Fon der Lajen zaboravlja važnu poruku: Izrael mora da poštuje međunarodno humanitarno pravo".

Predvodnica grupe Socijalista i socijalnih demokrata u Evropskom parlamentu Irače Garsija izjavila je da su Fon der Lajenova i Mecola u Izraelu pokazale "neprihvatljivu pristrasnost", kao i da je njihova dužnost da "predstavljaju EU kao celinu".

Pomalo prikrivena kritika došla je i od samog Mišela, koji je navodno privatno iskazao nezadovoljstvo odlukom predsednice EK da putuje u Izrael. Kako navodi "Bild", pre nego što je do tog puta došlo države članice EU su morale da joj daju jasan mandat za tako nešto.

Odnosi Fon der Lajenove i Mišela navodno su zategnuti od kada su pre nekoliko godina zajedno putovali u Ankaru, na sastanak sa turskim predsednikom Erdoganom. Mišel je tom prilikom sedeo u počasnoj fotelji pored samog Erodagana, dok je Fon der Lajenova ostala na kauču po strani, preko puta turskog ministra spoljnih poslova Melvuta Čavušoglua.

Borelj na pogrešnom mestu u pogrešno vreme

Još jedna osoba koja se našla na udaru kritika je šef evropske diplomatije Žozep Borelj, za kog kažu da se često nalazi "na pogrešnom mestu u pogrešno vreme".

Kako navodi "Bild", Borelj je prošle nedelje putovao u Peking umesto u Tel Aviv, gde je kritikovao odluku Fon der Lajenove da poseti Izrael.

"Zajednička spoljna politika je nadležnost vlada, a ne Komisije. Zvaničnu poziciju određuje Savet, kojim predsedava gospodin Mišel, i Savet ministara spoljnih poslova, kojim ja predsedavam", rekao je Borelj.

Evropska pozicija je jasna: "Izrael ima pravo da se brani, ali postoji granica. A to je međunarodno pravo i međunarodno humanitarno pravo".

Pojedinci u EU već neko vreme kritikuju Borelja, socijalistu iz Španije, zbog njegovih navodnih propalestinskih stavova.

image