Svet

Pentagon jača vojnu poziciju na Bliskom istoku: Snage za brzo reagovanje marinaca kreću ka Izraelu

Raspoređivanjem trupa u Izraelu, Vašington pokušava da odvrati Iran i spreči prelivanje sukoba u Gazi na region
Pentagon jača vojnu poziciju na Bliskom istoku: Snage za brzo reagovanje marinaca kreću ka IzraeluGetty © Alexi J. Rosenfeld / Stringer

Snage za brzo reagovanje američkih marinaca krenule su ka vodama Izraela, dok Pentagon priprema trupe za potencijalno raspoređivanje u zemlji, eskalirajući američku demonstraciju sile u regionu u pokušaju da spreči da se sukob u Gazi proširi.

Dva zvaničnika ministarstva odbrane upoznata sa planiranjem rekla su za "Si-En-En" da Pentagon šalje snage za brzo reagovanje, koje se sastoje od 2.000 marinaca i mornara koji će se pridružiti sve većem broju američkih ratnih brodova i snaga koje se približavaju Izraelu. Pokazivanjem mišića SAD nastoje da pošalju poruku odvraćanja Iranu i libanskoj militantnoj grupi Hezbolah.

U nedelju uveče, američki ministar odbrane Lojd Ostin naredio je da se oko 2.000 vojnika pripremi za potencijalno raspoređivanje u Izraelu, kako bi pomogli u zadacima poput medicinske i logističke podrške, rekli su viši zvaničnici odbrane.

Ovi potezi imaju za cilj da preduprede širi regionalni rat, naveli su oni. Ali takođe rizikuju da prodube umešanost SAD u sukob u kojem Bajdenova administracija pokušava da izbegne direktnu vojnu akciju, navodi "Si-En-En".

Zvaničnici su naglasili da SAD ne planiraju da se bore u ratu između Izraela i Hamasa, za koji su izraelski zvaničnici upozorili da bi mogao biti dugotrajan i težak.

Ali planiranje i premeštanje snaga nudi uvid u vrstu pomoći koju bi SAD mogle da pruže, uključujući upravljanje logistikom daleko od linija fronta i pružanje medicinske podrške. To će biti dragoceno ako Izrael pokrene kopnenu invaziju na Gazu, koja bi mogla biti komplikovana i krvava, navode stručnjaci.

Odluke su takođe donete pošto američka vojska stalno jača svoje prisustvo na Bliskom istoku, uključujući raspoređivanje drugog nosača aviona u istočnom Sredozemnom moru da se pridruži tamošnjoj grupi udarnih nosača "USS Ford" i slanje borbenih aviona Ratnog vazduhoplovstva u region.

Trupe se spremaju

Pentagon je namerno bio oprezan u pogledu toga kako govori o bilo kakvom potencijalnom raspoređivanju američkih trupa u Izraelu, rekli su zvaničnici, jer Bajdenova administracija ne želi da ostavi utisak da bi američke trupe mogle da budu upletene u rat.

Ali, u toku su pripreme za niz nepredviđenih situacija ako se stvari dalje razvijaju. 26. marinska ekspediciona jedinica (MEU), specijalizovana za zadatke kao što su amfibijske operacije, reagovanje u kriznim situacijama, humanitarna pomoć i određene specijalne operacije, bila je stacionirana poslednjih nedelja u blizini Kuvajta u okviru zakazanih vežbi, da bi zbog "novonastalih događaja" ranije napustila oblast i krenula ka Izraelu.

Jedinica se nalazi na "USS Batanu", amfibijskom jurišnom brodu koji se trenutno nalazi u Omanskom zalivu, rekli su zvaničnici. "USS Karter Hal", desantni brod koji deluje sa "USS Batanom", takođe plovi prema Izraelu.

"USS Batan" i 26. MEU deluju na Bliskom istoku od avgusta kao deo napora da se primora Iran da odustane od operacija na ključnim plovnim putevima oko regiona, uključujući Omanski zaliv i Ormuski moreuz.

image