Svet

EU pokušava da uskladi stav o ratu Izraela i Hamasa

Teško je doći do zajedničkog stava jer o situaciji na Bliskom istoku "svako ima svoje mišljenje", kaže zvaničnik EU
EU pokušava da uskladi stav o ratu Izraela i Hamasa© Tanjug/AP Photo/Andres Kudacki

Nakon nedelju dana zbunjujućih i kontradiktornih poruka o stavu Evropske unije o ratu između Izraela i Hamasa, očekuje se da će lideri EU danas javno poslati zajedničku poruku o događanjima na Bliskom Istoku.

Naime, lideri EU kasnije danas održaće virtuelni samit, kojim predsedava predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, sa ciljem da se izgladi višednevna konfuzija nakon koraka koje su preduzele Evropska komisija (EK) i njena predsednica Ursula fon der Lajen.

Jedan evropski zvaničnik izjavio je za "Euraktiv" da su lideri EU "osećali potrebu da uvedu red" kada je u pitanju reakcija povodom rata na Bliskom Istoku.

Na sastanku će biti reči o posledicama rata po zemlje članice EU, koje su iznele različite stavove o istom, efektima migracija iz zone sukoba, ali i o perspektivi šireg rata na Bliskom istoku, kažu zvaničnici.

Zvaničnici i diplomate EU strahuju da bi Izrael mogao da pokrene krvavu kopnenu invaziju na Gazu, koja bi izazvala još više civilnih žrtava i potencijalno stvorila širi regionalni sukob, ako teško naoružana milicija Hezbolah, koju podržava Iran, pokrene napad iz Libana na Izrael.

Lideri EU su u nedelju dali zajedničku izjavu u kojoj su "oštro osudili terorističke napade Hamasa", ali i naglasili "važnost zaštite svih civila u svakom trenutku".

"Saopštenje i virtuelni samit su pokušaj da se stvari vrate na pravi put, tako da EU počne da govori o ovoj situaciji, a ne samo da priča da će raspravljati o tome", rekao je diplomata.

Međutim, jedan visoki zvaničnik EU požalio se da je teško doći do zajedničkog stava jer o situaciji na Bliskom istoku "svako ima svoje mišljenje".

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je prošlog petka odletela u Izrael i premijeru Benjaminu Netanijahuu rekla da "Evropa podržava pravo Izraela da se brani". Međutim, ta poruka dostavljena je bez uzimanja u obzir mišljenja drugih evropskih lidera i šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja, koji je podržao pravo Izraela da se brani, ali je upozorio da "izraelska akcija mora biti izvedena u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom".

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji je prošle nedelje na društvenim mrežama saopštio da je sva isplata razvojne pomoći EU Palestincima zamrznuta zbog napada Hamasa. Međutim, ovu izjavu je EU kasnije demantovala.

Na prošlonedeljnom sastanku ministara spoljnih poslova EU trebalo je da bude iznet jasan stav EU. Prema rečima jednog diplomate, to se nije dogodilo upravo zbog postupaka Ursule fon der Lajen.

Portparol Evropske komisije Erik Mamer juče je kazao da ona može da "putuje gde god želi", i da se ne seća da je neko predsednicu EK kritikovao kada je posetila Ukrajinu nakon izbijanja sukoba u toj državi.

Međutim, većina država članica EU "duboko je nezadovoljna" jer je Fon der Lajen na sebe preuzela da se uvlači u spoljnopolitička pitanja, bez prethodnih konsultacija.

Većina diplomata i zvaničnika saglasna je da je ona ugrozila višegodišnje pokušaje Unije da igra ulogu u mirovnom procesu na Bliskom istoku.

image