Svet

RT ekskluzivno u bolnici u Gazi, Palestina traži istragu Međunarodnog krivičnog suda

Izraelska vojska najavila je otvaranje humanitarne zone na jugu Gaze i još jednom pozvala stanovnike sa severa da se evakuišu
RT ekskluzivno u bolnici u Gazi, Palestina traži istragu Međunarodnog krivičnog suda© Tanjug/AP Photo/Abed Khaled

Portparol Ministarstva zdravlja u Gazi Ašraf al-Kidra rekao je danas da je 471 Palestinac ubijen, a da je više od 314 ranjeno u, kako je naveo, "izraelskom masakru", u bolnici na severu Pojasa Gaze.

Palestinski zvaničnici okrivljuju Izrael za eksploziju u bolnici u utorak.
Izrael je saopštio da je eksplozija izazvana neuspelim raketnim lansiranjem palestinske islamske militantne grupe Džihad koja je negirala krivicu.

Libanski Hezbolah pozvao je da sreda bude "Dan besa" protiv neprijatelja, kako su naveli u saopštenju, nazivajući bombardovanje masakrom.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je danas u Tel Avivu da će SAD nastaviti da budu uz Izrael, dok ta zemlja radi na odbrani svojih ljudi.

"Nastavićemo da radimo sa vama i partnerima širom regiona kako bismo sprečili još tragedije za nevine civile", kazao je Bajden izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu i članovima ratnog kabineta.

Uz najavu da će biti otvorena humanitarna zona na jugu Gaze, Izraelske odbrambene snage ponovile su stanovnicima sa severa teritorije da se evakuišu na jug, jer se očekuje žestok napad na ovaj deo regiona.

Sve najnovije vesti o sukobu u Gazi pratite iz minuta u minut uživo u blogu RT Balkan.

 

  • 18. okt 2023 • 20:16

    20:16

    Palestina želi istragu Međunarodnog krivičnog suda

    Palestinske vlasti žele istragu Međunarodnog krivičnog suda (MKS) o napadima na bolnicu u Gazi, rekla je palestinska predstavnica u Francuskoj Hala Abou Hasira.

    "Palestinska država predala je danas dosije MKS kako bi se provela istraga vezana uz taj zločin. Potrebna je međunarodna istraga", rekla je ona, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

    Hasira je podsetila da ovo nije prvi put da Izrael cilja civilnu infrastrukturu i posebno bolnice.

    "Izrael je jedini odgovoran", poručila je.

  • 20:05

    Crveni krst pripremio konvoj pomoći; SZO: Hrana i voda u Gazu stiže od subote

    Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je danas da je mobilisao konvoj sa 60 tona medicinske i humanitarne pomoći Gazi, ali i dodao da je potreban bezbedan pristup kako bi pomoć bila isporučena.

    "Očajnički je potreban pristup pomoći ranjenima i bolesnima", navedeno je na profilu Crvenog krsta na mreži Iks.

    Pozdravljamo dogovor rukovodstva SAD i Izraela da se preko Egipta dozvoli hrana, voda i medicinska pomoć za narod Gaze.

    "Mnogi životi zavise od ovoga", rekao je generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejezus i dodao da će zajedno sa partnerima od subote biti spremni da isporuče zalihe za spasavanje.

  • 19:59

    SAD zatvaraju konzulat u Adani

    Sjedinjene Američke Države na neodređeno vreme zatvaraju svoj konzulat u turskom gradu Adana, saopštila je američka ambasada u Ankari.

    Odluka je, kako dodaju, doneta posle održavanja propalestinskih protesta ispred američke ambasade.

  • 19:49

    Organizacija islamske konferencije: Bombardovanje bolnice je ratni zločin

    Organizacija islamske konferencije (OIK) osudila je danas bombardovanje bolnice Al-Ahli u Pojasu Gaze "od strane brutalnih izraelskih okupacionih snaga".

    Kako se navodi u saopštenju Izvršnog komiteta OIK-a, bombardovanje bolnice Al- Ahli je "ratni zločin, genocid i flagrantno kršenje međunarodnog humanitarnog prava", prenosi palestinska agencija VAFA.

    Ističe se da međunarodna zajednica treba da deluje brzo i da "izraelske okupatore" pozove na odgovornost zbog zločina protiv palestinskog naroda i "čitavog čovečanstva".

    Iz OIK-a traže hitnu intervenciju kako bi se zaustavio "masakr", kao i da se obezbedi humanitarna pomoć za stanovništvo u Pojasu Gaze.

  • 19:27

    "Dan besa bez presedana": Demonstracije u Istanbulu, Kairu, Bejrutu i Haifi

    Pored demonstracija ispred američke ambasade u Bejrutu, hiljade ljudi  protestovalo je i u drugom delu grada, kao i u Istanbulu i Kairu, što je reakcija na eksploziju u bolnici u Gazi kada je usmrćeno oko 500 osoba.

    Na prepunim ulicama južnog predgrađa glavnog grada Libana, u okviru "dana besa bez presedana", mnogi su nosili palestinske zastave i plakate sa likom Hasana Nasralaha, vođe ekstremnog Hezbolaha koji je organizovala skup, preneo je Bi-Bi-Si.

    Kako se navodi, nekoliko puta je masa, u kojoj je bilo mnogo žena i dece, skandirala "Odgovaramo na vaš poziv, Nasrala", a tokom govora isticane su antiameričke i antiizraelske parole.

    U drugom delu Bejruta palestinski protesti su organizovani ispred američke ambasade, a libanske bezbednosne snage upotrebile su suzavac protiv demonstranata.

    Pored toga, hiljade ljudi je danas protestovalo u Kairu nakon što je egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi pozvao Egipćane da izađu na ulice u znak solidarnosti sa Palestincima, objavio je "Tajms of Izrael".

    Jedna osoba je povređena, a šest ih je uhapšeno na skupu podrške Palestincima u Gazi u gradu Haifa na severu Izraela, koji je policija rasterala.

    Policija je navela da skup nije bio odobren i da su učesnici kršili javni red.
    Među uhapšenima su i tri žene, prenosi "Tajms of Izrael".

  • 19:17

    Eli Koen: Kad se završi sukob Hamas neće postojati, a i Gaza će biti manja

    Ministar spoljnih poslova Izraela Eli Koen izjavio je da po okončanju sukoba palestinske militantne grupe Hamas i Izraela, Hamas ne samo da više neće biti u Gazi, već će i teritorija Gaze biti manja.

    Kako prenosi "Tajms of Izrael", ta izjava znači da će Izraelske odbrambene snage (IDF) pokušati da stvore tampon zonu unutar Gaze, kako bi bolje zaštitile gradove na južnoj granici Izraela.

  • 19:11

    Agencija UN: U Gazi ništa nije bezbedno, opasnost od zdravstvene katastrofe

    Portparolka Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama Džulijem Tuma rekla je danas da civili treba da budu zaštićeni, ali da u Gazi više nijedno mesto nije bezbedno.

    Prema njenim rečima, postoji opasnost zdravstvene katastrofe u Pojasu Gaze, prenosi Bi-Bi-Si.

    "Gubitak života mora da prestane. Prekid vatre je apsolutno neophodan", poručila je Tuma.

    Ona je dodala da je opsada Pojasa Gaze i dalje u toku i zatražila da se omogući pristup agenciji i drugim humanitarnim organizacijama kako bi dostavile pomoć u tu oblast.

    "Uskoro ćemo imati zdravstvenu katastrofu u Gazi ako humanitarna pomoć ne bude stigla u Gazu za ljude kojima je najpotrebnija", rekla portparolka UNRVA.

  • 19:02

    Erdogan: SB UN postao potpuno neefikasan

    Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kritikovao je danas to što Savet bezbednosti UN nije usvojio rezoluciju o prekidu vatre u sukobu palestinske militantne grupe Hamas i Izraela.

    ''SB UN, koji je postao potpuno neefikasan, ponovo nije ispunio svoju odgovornost. Zapadne zemlje, koje ne ostavljaju kamen na kamenu kada su u pitanju ljudska prava i slobode, nisu preduzele nikakve korake osim dolivanja ulja na vatru'', napisao je Erdogan na svom nalogu na mreži Iks.

    On je istakao da je "gnusni napad" na bolnicu Al Ahli u Pojasu Gaze, u kojem je ubijeno gotovo 500 ljudi, ''doveo masakr u Gazi na novi nivo''.

  • 18:48

    Kina poziva Izrael da ukine blokadu pojasa Gaze

    Kina poziva Izrael da ukine blokadu Pojasa Gaze, rekao je kineski stalni predstavnik pri UN.

  • 18:43

    Palestinske vlasti: Izraelska vojska ubila dva tinejdžera na Zapadnoj obali

    Palestinske vlasti saopštile su danas da je izraelska vojska (IDF) ubila dva palestinska tinejdžera u blizini Ramale na Zapadnoj obali, nakon protesta zbog eksplozije u bolnici Al Ahli u Gazi za koju je Hamas optužio izraelske snage.

    Lokalne vlasti nisu navele više detalja o incidentu, a sagovornici Rojtersa rekli su da su dva tinejdžera pokušavala da zapale gume u znak protesta protiv Izraela, prenosi Tanjug.

    Prema podacima palestinskih vlasti, od 7. oktobra u napadima izraelskih snaga na Zapadnu obalu ubijene su najmanje 64 osobe.

image