Svet

Na propalestinskom skupu u Berlinu povređeno 65 policajaca, uhapšena 174 demonstranta

Na policiju su bačene kamenice, baklje, zapaljene kante za smeće, a zvaničnici kažu da antisemitizmu nije mesto u Nemačkoj
Na propalestinskom skupu u Berlinu povređeno 65 policajaca, uhapšena 174 demonstranta© Andreas Arnold/dpa via AP

Danima se propalestinski protesti održavaju u većim gradovima Nemačke, poput Frankfurta na Majni i Kasela, a tokom protekle noći neredi su izbili u četvrti Nojkeln u Berlinu.

Demonstranti su na policiju bacali baklje i druga pirotehnička sredstva, paljene su kante za smeće, a prema pisanju "Politika", povređeno je 65 pripadnika snaga reda, dok su uhapšene 174 osobe.

Dodaje se da su povređeni i slučajni prolaznici i lica koja su se suprotstavljala policiji.

Demonstracije su usledile dan posle eksplozije u bolnici u Gazi, napada za koji Izrael i Hamas okrivljuju jedni druge. 

Nemački kancelar Olaf Šolc osudio je antisemitske parole na protestima u Berlinu.

"Antisemitizmu nije mesto u Nemačkoj i mi ćemo učiniti sve što možemo da mu se suprotstavimo. Uradićemo to kao građani, kao oni koji snose političku odgovornost", rekao je Šolc.

U sredu ujutro na sinagogu u Berlinu bačeni su molotovljevi kokteli, ali srećom niko nije povređen.

Ministar pravosuđa Marko Bušman podvukao da je sloboda demonstracija suštinsko pravo, ali da nije prihvatljivo da se pod maskom mirovnih demonstracija huška protiv Jevreja.

"Moramo da sprovodimo zakon na svojim ulicama", naglasio je Bušman.

Ministar unutrašnjih poslova Severne Rajne-Vestfalije Herbert Rojl pozdravio je planove da se zabrane aktivnosti radikalnog islamskog Hamasa, ali da ne treba očekivati da će to rešiti problem. Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer pozvao je muslimanske organizacije da se distanciraju od Hamasa.

"Očekujem da će se muslimanske organizacije i udruženja jasno distancirati od terora Hamasa", poručio je Štajnmajer za javni servis MDR i naglasio da jevrejski život zaslužuje zaštitu, što je "i posledica istorije".

image