Svet

Uhapšeno stotine američkih Jevreja koji su protestovali protiv rata sa Palestincima

Skup su organizovale jevrejske anticionističke grupe, i kako tvrde, bio je to najveći jevrejski protest solidarnosti s Palestincima u istoriji SAD
Uhapšeno stotine američkih Jevreja koji su protestovali protiv rata sa Palestincima© Tanjug/AP Photo/Amanda Andrade-Rhoades

Više od 300 američkih Jevreja uhapšeno je na Kapitol Hilu nakon zauzimanja dela poslovne zgradu američkog Kongresa tokom protesta protiv rata Izraela i Palestinaca, koji je jedan od učesnika nazvao "najvećim jevrejskim protestom solidarnosti sa Palestincima u istoriji SAD".

Skup su organizovale dve jevrejske anticionističke grupe, "Jevrejski glas za mir" i "Ako ne sada", a oko 400 njihovih članova okupilo se unutar rotonde poslovne zgrade "Kanon hausa", predvođeni sa oko 25 rabina koji su čitali svedočenja Palestinaca iz Gaze i molitve. 

Napolju je, kako "Njujork tajms" prenosi, na stotine drugih demonstranata skandiralo "Prekinite vatru odmah" i pevalo na hebrejskom i engleskom.

"Upozorili smo demonstrante da prestanu sa demonstracijama, a kada se nisu povinovali, počeli smo da ih hapsimo", navela je američka policija u saopštenju na "Iksu".

Policija Kapitola saopštila je da protesti nisu dozvoljeni u zgradi. Njihove rane procene govore da je uhapšeno oko 300 demonstranata, ali bi taj broj mogao da poraste kako budu nastavili sa procesuiranjem hapšenja. Tri osobe su, kako je saopšteno, optužene su za napad na policajce.

Rabin iz Filadelfije Linda Holcman, rekla je za "Njujork tajms" da protestuje zbog svoje vere, vrednosti i jevrejske istorije. Ona je kaže zabrinuta zbog intenziviranja nasilja nad civilima u Gazi, a pošto je njena baka preživela holokaust, naučena je da se bori za svaki ljudski život.

"Tamo gde nema pravde, ja moram da budem glas za pravdu", rekla je ona.

Demonstranti su držali transparent sa crvenim natpisom na kojem je pisalo "Naša krv je iste boje", mahali palestinskim zastavama i podizali plakate na kojima je pisalo:"Moja tuga nije tvoje oružje", "Nikad više ni za koga" i "Cionizam je rasizam".

"Vašington post je zabeležio da je na protestu bilo Jevreja koji su nosili molitvene šalove i kipote, mladih aktivista sa tetovažama i minđušama na nosu, kao i ljudi sa palestinskim kockastim crno-belim maramama.

"Ovde smo kao Jevreji — mnogi potomci preživelih u genocidu — da sprečimo da se genocid odvija u realnom vremenu", rekao je jedan od okupljenih, Džej Saper. 

image